1. vorige
  2. volgende

In het parlement hebben verschillende assembleeleden dinsdag geopperd dat in

PARAMARIBO - In het parlement hebben verschillende assembleeleden dinsdag geopperd dat in verband met de huidige energiesituatie koppen moeten rollen bij de Energiebedrijven Suriname. Het bedrijf heeft volgens hen niet slagvaardig ingespeeld op een noodsituatie die al een jaar geleden onder haar aandacht is gebracht door Suralco, beheerder van de Afobaka-waterkrachtcentrale. 

"President, u bent op het verkeerde been gezet door uw adviseurs. Sinds juli 2013 was het bericht over mindering van toevoer u reeds bekend. U heeft aangegeven bij de opening van de nieuwe powerplant aan de Saramaccastraat, dat stroomuitval vanaf dat moment tot het verleden zou behoren. Helaas zien we korte tijd daarna dat EBS loadshedding moet toepassen", zei DOE-fractieleider Carl Breeveld.

Dat er geen preventieve maatregelen zijn getroffen kan niet slechts aan "drukte" worden toegeschreven, zoals president Desi Bouterse in zijn presentatie in het parlement aanvoerde. "Personen die zaken niet goed aanpakken, moeten vanwege incompetentie worden bedankt", aldus Breeveld.

Ook Nieuw Front-fractieleider Radjkoemar Randjietsing adviseerde het ontslag van de EBS-directie en de raad van commissarissen bij het bedrijf. Hij, Breeveld en Amzad Abdoel (MC/NDP) opperden ook dat het bedrijf doorgelicht wordt. In het parlement is vaker gevraagd om doorlichting van EBS. "Het bedrijf is enerzijds verlieslatend, terwijl hoge salarissen worden uitbetaald, soms hoger dan het inkomen van ministers", stelde de DOE-fractieleider. Assembléeleden willen ook weten wat het de staat heeft gekost om het contract van toenmalig directeur Kenneth Vaseur af te kopen.

Ook is voorgesteld de stroomtarieven marktconform aan te passen. Burgers die daartoe financieel in staat zijn zullen de verhoogde tarieven dienen te betalen en zij die dat niet kunnen, zouden gesubsidieerd moeten worden.

  1. bedrijf 4
  2. parlement 3
  3. ebs 3
  4. fractieleider 3
  5. breeveld 3