1. vorige
  2. volgende

Cassavefabriek produceert cassavemeel na moeizame start

Assembleelid Ricardo Panka (Mega Combinatie/NDP) en enkele andere gasten hebben zich te goed gedaan aan de verse cassavemeel. Deze was in nog geen tien minuten geproduceerd nadat de eerste cassaveknollen aan de verwerkingsapparaten werden gevoed. Zaterdag is in het district Para Surinames eerste cassavefabriek officieel in gebruik genomen. De fabriek, Innovative Agro Processing Industries (IAP) NV was door president Desi Bouterse geopend in december 2012.

De fabriek had vanaf de opening met problemen te kampen. Er was zware kritiek op het uitblijven van de beloofde productie. Boeren konden hun oogsten niet kwijt aan de fabriek. Daar kwam later verandering in en werd er bij mondjes maat cassave opgekocht. Het bedrijf was een particulier initiatief, opgericht door Robert Power en Kamla Madho die de enige aandeelhouders waren. IAP werd in 2013 verkocht aan de staat voor SRD 1. Deze actie heeft heel veel stof doen opwaaien, temeer daar het bedrijf op de begroting van de overheid voorkomt. De officiële ingebruikname is gedaan door de voormalige aandeelhouders. Zij maken nu deel uit van de raad van commissarissen.Madho is president-commissaris en Power fungeert nu als commissaris.

Samenwerking met De Molen
"Het is met vallen en opstaan gegaan", gaf Power toe. "We doen de ingebruikname om aan te tonen dat we er eindelijk zijn. Zaken zijn uitgewerkt en de overige machines geïnstalleerd. Nu begint het echte werk." Power deelde mee dat er van de 1200 boeren een vierde deel al gereed staat om te oogsten. Er zal de komende dagen ruim 100.000 ton aan cassave aangeleverd worden. Voor elke kilo cassave ontvangt een boer US$ 0,60. De eerste drie maanden gaat het bedrijf cassavemeel produceren. Op Barbados is er een goede afzetmarkt gevonden hiervoor.

Voordat het productieproces van start ging, is er een samenwerkingsovereenkomst getekend tussen IAP NV en de Molen NV. Cassave is een goed alternatief voor graan, rijst, tarwe en mais als het op gluten aankomt. Heel veel mensen zijn allergisch voor gluten. Cassave is glutenvrij. Er is echter ook vraag naar 'mix' producten. Het buitenland koopt de cassavemeel op en gaat het dan mengen met glutenrijke meel.De Molen beschikt over alle faciliteiten om de 'mix' producten te maken. "Dit stelt ons in staat om al de gewenste producten te leveren", legde Power uit. "Wij kunnen aan heel het Caribisch gebied leveren, voornamelijk Barbados." Naast cassavemeel gaat IAP glutenvrije 'mie' soorten, vermicelli, pasta's en gewone verse cassave leveren.

René Gompers

  1. cassave 6
  2. power 5
  3. cassavemeel 4
  4. iap 4
  5. fabriek 3