1. vorige
  2. volgende

De Universiteit van Suriname is een samenwerking aangegaan met China om hier een

PARAMARIBO - De Universiteit van Suriname is een samenwerking aangegaan met China om hier een Confucius Instituut op te zetten, dat ervoor moet zorgen dat de taal Mandarijn en alles wat met de cultuur te maken heeft, beter behoudt. 

De samenwerkingsovereenkomst is dinsdag getekend, tussen de voorzitter van het bestuur van de Anton de Komuniversiteit, Jack Menke, de Chinese Ambassadeur, Yang Zigang en de minister van Onderwijs Wetenschap en Cultuur, Robert Peneux.

Volgens Peneux hebben de Chinezen aan de basis gestaan van de Surinaamse economie. Hij omschrijft de Chinese talen als zeer belangrijke en het land als een van 's werelds grootse economieën. Volgens hem is China zo vergevorderd, dat andere universiteiten studenten daar naartoe sturen om te studeren. Ook is daar sprake van een integratie van een aantal universiteiten.

Met de opzet van het Confucius Instituut moet het Mandarijn geïntegreerd worden in de Surinaamse samenleving. Volgens Renata de Bies, opleidingscoördinator van de Faculteit Humaniora, moet de taal de mensen worden aangeleerd.

Als het van de faculteit afhangt, moet het mogelijk zijn dat personen hun Bachelor en hun Master in Mandarijn op de faculteit kunnen halen. Iedereen die in het bezit is van een vwo-diploma zal worden toegelaten om de cursus Mandarijn te volgen.

De samenwerking tussen China en de Adek wordt nu uitgewerkt. De docenten zullen uit China komen. Het instituut komt in een eigen gebouw op het campusterrein.
  1. china 4
  2. mandarijn 4
  3. instituut 3
  4. faculteit 3
  5. samenwerking 2