1. vorige
  2. volgende

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft niet voldoende deviezen om te veilen

PARAMARIBO - De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft niet voldoende deviezen om te veilen en daarom blijven ondernemers aangewezen op de geldwisselkantoren. “Zolang de overheid geen grip heeft op de cambio’s is het dweilen met de kraan open”, zegt ondernemer Henry Carbière. Vorige week heeft de CBvS tien miljoen Amerikaanse dollar geveild. Tijdens de tweede veiling, die dinsdag plaatsvond, was er 7,5 miljoen US dollar beschikbaar.  

De zakenman is bij de eerste veiling vorige week dinsdag, wel in aanmerking gekomen voor deviezen, alleen niet tegen de koers die was vastgesteld. "De Centrale Bank heeft ons gezegd dat negen banken mee zullen doen en dat er een gemiddelde koers wordt bepaald waarvoor de Amerikaanse dollar opgekocht kan worden. Van onze bank horen we dat we de dollars mogen kopen tegen een andere maximale koers. Dat is heel erg vreemd."

Wilgo Bilkerdijk, voorzitter van de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (Asfa), is blij dat de koers stabiel is gebleven, maar ziet nog geen reden tot optimisme. Hij gelooft dat de veilingen pas na enkele maanden rust zullen brengen op de valutamarkt. Bilkerdijk legt uit dat de zwarte markt zal blijven bestaan zolang de overheid niet aan de vraag kan voldoen. "De veilingen zijn niet het absolute middel. Er is te weinig vertrouwen in de SRD en Suriname moet verdienen, maar we exporteren niet."

Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname heeft geen goed woord over voor de tweede veiling. Hij spreekt van een gemanipuleerde koers, omdat er weinig openheid van zaken is. Ook merkt hij op dat er voorkeur wordt gegeven aan branches die voedingswaren en medicamenten importeren.

"Iedereen die niet kan meedoen, gaat weer naar de zwarte markt." Binda denkt niet dat de veilingen het gewenste effect zullen hebben. Zo zijn de prijzen in de winkel niet verlaagd en de druk op de dollar is niet minder geworden.
  1. koers 5
  2. dollar 4
  3. bank 3
  4. suriname 3
  5. veiling 3