1. vorige
  2. volgende

De gehandicapte Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius is woensdag veroordeeld

JOHANNESBURG - De gehandicapte Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius is woensdag veroordeeld tot zes jaar cel, voor de moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp in 2013. Rechter Thokozile Masipa legde een lagere straf op dan de voorgeschreven minimumstraf van vijftien jaar voor moord, vanwege verzachtende omstandigheden. Hij kan niet meer in hoger beroep tegen zijn straf.  

Pistorius schoot op Valentijnsdag in 2013 Steenkamp dood, door de gesloten deur van hun badkamer. De atleet heeft altijd volgehouden dat hij niet wist dat Steenkamp achter de deur zat. Hij dacht dat hij een inbreker had gehoord. Aanvankelijk legde rechter Masipa de atleet vijf jaar cel voor 'dood door schuld' op, maar in hoger beroep werd bepaald dat Pistorius voor moord moest worden veroordeeld. "Elke zaak moet worden beoordeeld op zijn eigen specifieke omstandigheden", aldus de rechter. "De publieke opinie mag geen rol spelen bij de beslissing van deze rechtbank."

De redenen voor een lagere straf zijn volgens de rechtbank dat Pistorius al twaalf maanden heeft vastgezeten. Masipa legde in haar vonnis uitvoerig uit waarom ze sterk van de minimumstraf afwijkt. Zij is dezelfde rechter die Pistorius in eerste instantie in september 2014 tot een straf van maximaal vijf jaar wegens doodslag veroordeelde. In juni 2015 werd Pistorius celstraf omgezet in huisarrest. Maar woensdag is hij weer terug naar de gevangenis gebracht.Nu.nl/Nieuws.nl
  1. pistorius 6
  2. jaar 4
  3. rechter 4
  4. straf 4
  5. atleet 3