1. vorige
  2. volgende

DNA tast in het duister reden intrekking spaar- en stabiliteitsfonds

Parlementariërs van verschillende fracties weten niet wat de werkelijke reden is dat president Desi Bouterse de conceptwet spaar- en stabiliteitsfonds heeft ingetrokken. “Ik heb na de reeks behandelingen van het concept geen enkele politieke onwil gemerkt in het parlement",zegt Harish Monorath (Nieuw Suriname). Ook Anton Paal (Mega Combinatie/PALU) zegt niet te weten wat de juiste reden is dan die de president bij de intrekking heeft opgegeven: Het concept moet gerepareerd worden.

De intrekking wekt argwaan op bij de oppositie. Die gelooft er niet in dat in deze zittingsperiode het concept het parlement zal bereiken.
Mahinder Rathipal (Nieuw Front/VHP) Ronny Asabina (BEP), Paal en Manorath zeggen dat de partijen in het parlement, allemaal voorstander zijn van het instellen van het fonds. “Er zijn wat verschillen in inzichten, maar die zou je ook tijdens de behandeling kunnen bespreken”, meent Rathipal. Volgens hem schuilt er meer achter de intrekking van het concept. Bij de Nieuw Front oppositie bestaat nu het vermoeden dat de regering, aan de vooravond van de verkiezingen geen geld zal stoppen in een spaarfonds, maar dat liever wil uitgeven aan enkele populaire projecten, het financieren van de eigen verkiezingscampagne en verspillen in de consumptieve sfeer.

Een punt van discussie tijdens de eerdere behandeling van het concept was de verdeling van gelden uit de productiesector, naar het fonds en hoeveel in de economie gestopt moet worden om te investeren in weer winstgevende projecten. In het concept staat dat 25 procent moest gaan naar investeringen in Suriname en 75 procent naar het fonds. Hierover zijn de meningen verdeeld. Paal en Rathipal zijn er voorstander van dat dit moet worden herzien.

Verrast
“We hebben geld nodig en kunnen niet het risico nemen dat we het gaan beleggen in het buitenland met de kans dat de US-dollar daalt. Ik ga liever voor 25 procent in het fonds en 75 procent in Suriname investeren”, zegt Paal. Hij merkt op dat dit niet wil zeggen dat hij blij is met de intrekking van het concept. “Het fonds is nodig en juichen wij van de PALU het zeker toe. Maar misschien was de kritiek op zijn plaats en is dat de rede dat de president het concept heeft ingetrokken”, motiveert de parlementariër. Over hoe het nu verder moet en welk standpunt zijn partij moet innemen, wil hij eerst doorpraten met zijn collega PALU-parlementariër Henk Ramnandanlal.

“Dit is weer het bewijs dat deze regering niet schiet om te scoren, maar om steeds misstappen te maken”, stelt Asabina. Hij wijst er op dat zowel nationaal als internationaal de instelling van het fonds in Suriname dringend is aanbevolen. Ook verwijst hij naar de recente aankondiging van centrale bank president Gillmore Hoefdraad dat de concepten door het parlement tot wet verheven worden. “Nu worden we verrast met de intrekking door president Bouterse. Ook hij vermoedt dat de regering niet van plan is voor de verkiezingen inkomsten uit de productie sector in een spaarfonds te steken, maar anders en voor eigen bate zal aanwenden.

Wilfred Leeuwin
  1. concept 8
  2. fonds 6
  3. president 5
  4. intrekking 5
  5. suriname 4