1. vorige
  2. volgende

Het feit dat de twee grootste goudmaatschappijen in Suriname hun voorgenomen

PARAMARIBO - Het feit dat de twee grootste goudmaatschappijen in Suriname hun voorgenomen investeringen eerder dit jaar niet hebben gepleegd, heeft de economie het eerste halfjaar zwaar getroffen. “Die grote investeringen zijn belangrijk, omdat daardoor kleinere contractors gestimuleerd worden om geld te lenen bij banken. De eerste helft van dit jaar was flauw”, vertelt Jim Boussaid, directeur van de Hakrinbank,de Ware Tijd. 

Toch heeft zijn bank tussen januari en juni goede resultaten geboekt. De totale waarde van de Hakrinbank groeide met 6,2 procent tot ruim SRD 2,2 miljard. Ook de waarde van de aandelen van de bank op de Surinaamse effectenbeurs steeg met 6,5 procent naar SRD 361 per stuk. Dit staat in het donderdag gepubliceerde halfjaar-rapport.

De Hakrinbank verwacht voor dit jaar een groei van twee procent voor de Surinaamse economie, de helft van wat eerder was geprojecteerd. "De voorspellingen waren gebaseerd op Newmont en Iamgold die pas eind van dit jaar en volgend jaar hun investeringen zullen plegen", legt Boussaid uit. Het besluit van Newmont om toch dit jaar te investeren, zal volgens hem positief werken op de tweede helft van het jaar. Ook het feit dat de raffinaderij van Staatsolie binnenkort volop zal draaien, belooft een stuwend effect te hebben op de economie.

Traditiegetrouw blijft het uitgavenpatroon van de overheid zorgelijk. In het jaarverslag wijst de Hakrinbank dan ook op het ernstige tekort aan geld bij de overheid begin dit jaar. De overheid moest ruim SRD 336 miljoen lenen bij particuliere banken. "Dat is een ongezond groot bedrag", oordeelt de bankdirecteur die de regering oproept haar uitgavepatroon in te dammen. De Centrale Bank roept hij op erop toe te zien dat de overheid zichzelf niet verder in de problemen brengt met het overmatig lenen.
  1. jaar 8
  2. overheid 4
  3. investeringen 3
  4. economie 3
  5. lenen 3