1. vorige
  2. volgende

EBS wil geen wijken in het weekend uitschakelen

De afgelopen twee dagen heeft de Energie Bedrijven Suriname (EBS) niet gedaan aan load-shedding. "We hebben geen wijken hoeven uit te schakelen omdat er 17 megawatt is bespaard woensdag. Ook donderdag is er overdag ongeveer 17 mw minder aan vermogen gebruikt", zegt technisch directeur van EBS, Marcel Eyndhoven aan Starnieuws.

Eyndhoven deelt mee dat donderdagavond wel meer stroom is getrokken. "Het is bijzonder belangrijk dat er wordt bezuinigd, anders zullen wij weer wijken moeten uitschakelen", houdt de EBS-topper de samenleving voor. Er is nog steeds ongeveer 20 mw tekort aan energie. President Desi Bouterse heeft de ambtenaren gevraagd om de airco's niet aan te zetten en zoveel mogelijk te besparen. Hij is blij dat de samenleving massaal gevolg hieraan heeft gegeven.

"Wij hebben wel de schema's gemaakt, maar voor dit weekend hopen wij ook om niet aan load-shedding te doen", zegt Eyndhoven. "Indien wij merken dat er toch te veel stroom wordt gebruikt, zullen we genoodzaakt zijn om wijken uit te schakelen". De EBS monitort de situatie continu. Als er te veel energie wordt gebruikt, kan er een black-out ontstaan. Voordat het zover komt, zullen wijken volgens het schema dat gemaakt is, worden uitgeschakeld.
  1. ebs 4
  2. wijken 4
  3. energie 3
  4. gebruikt 3
  5. eyndhoven 3