1. vorige
  2. volgende

Dino Bouterse heeft in een rechtbank in New York vandaag een gedeeltelijke

NEW YORK - Dino Bouterse heeft in een rechtbank in New York vandaag een gedeeltelijke schuldbekentenis afgelegd. Dat schrijven verschillende Nederlands media, op gezag van het ANP. Het is in de VS gebruikelijk dat verdachten een gedeeltelijke bekentenis afleggen in ruil voor strafvermindering. Daarover worden afspraken gemaakt tussen aanklagers en verdediging. Wat precies in de 'deal' van Bouterse staat, is nog onduidelijk, aldus de berichten.  

Amerikaanse aanklagers houden de zoon van de president van Suriname verantwoordelijk voor wapenhandel en cocaïnesmokkel. Ook zou hij hebben willen helpen bij het opzetten van een basis van de Libanese terreurbeweging Hezbollah in Suriname.

Volgens de aanklacht kwamen op 1 februari 2013 twee infiltranten van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA op bezoek bij Dino in Suriname. Zij gaven zich uit voor Mexicaanse drugshandelaren. In dit gesprek gaf Bouterse jr. aan dat hij hen kan 'faciliteren' bij drugssmokkel en het kopen van wapens.

In juli praatte Bouterse een paar keer met Amerikaanse undercoveragenten over het opzetten van een Hezbollah-basis in Suriname. Ook reisde hij naar Griekenland om met de aangewezen contacten concrete plannen te maken. Dino Bouterse werd op basis van die infiltratieactie augustus vorig jaar op verzoek van de Amerikanen in Panama gearresteerd.

  1. bouterse 5
  2. suriname 4
  3. dino 3
  4. amerikaanse 3
  5. basis 3