1. vorige
  2. volgende

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën zegt dat er dit jaar geen verbetering

PARAMARIBO - Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën zegt dat er dit jaar geen verbetering te verwachten is in de crisissituatie die in 2015 is begonnen. Bezuinigen en hervormingen binnen de economie moeten dan ook de focuselementen zijn voor de regering en alle Surinamers. De exportcijfers van goud en olie, de twee belangrijkste inkomstenbronnen van het land, zijn volgens Hoefdraad ontmoedigend. Zo zit Iamgold nog niet eens op een derde van haar productie-inkomsten in vergelijking met pieken als 2012.  

Ook Staatsolie zit op minder dan de helft van wat zij in 2012 kon realiseren. Waar de Staat kon bogen op exportinkomsten van 3,3 miljard US dollar is dat nu teruggebracht naar 1,3 miljard US dollar. Ook de internationale trend voor prijsontwikkeling is volgens de minister niet hoopgevend. Sinds twee dagen is de prijs voor olie op de wereldmarkt het laagst in twaalf jaar. De internationale beurzen zijn allemaal in het rood. "Deze trend blijft voorlopig aanhouden en we zullen hier een strak bezuinigingsbeleid moeten hebben", zei Hoefdraad donderdagavond als laatste spreker van de regering tijdens de behandeling van de begroting 2016. Deze begroting werd later die avond goedgekeurd.

President Desi Bouterse, die na Hoefdraad het woord voerde, zei dat Suriname in het proces van dekolonisatie zich moet transformeren tot een kenniseconomie gebaseerd op dialoog. Hij roemde de verrichtingen van het Financieel Economisch Platform (FEP) op weg naar deze regeerperiode. Hij kondigde aan dat de Sociaal Economische Raad (SER ) snel zal worden geïnstalleerd als onderdeel van het vernieuwingstraject dat de regering heeft ingezet. Bouterse zei dat dit orgaan niet alleen tripartiet zal zijn, maar sterk gebaseerd zal zijn op kennis en kunde. Ook De Nationale Assemblee zal gebruik moeten kunnen maken van de inzichten van dit instituut.
  1. hoefdraad 4
  2. regering 3
  3. minister 2
  4. jaar 2
  5. olie 2