1. vorige
  2. volgende

In het Lalla Rookhgebouw staan er sinds donderdag verschillende schilderijen

PARAMARIBO - In het Lalla Rookhgebouw staan er sinds donderdag verschillende schilderijen uitgestald van Anand Binda, George Ramjiawansingh, Anand Dwarka, Arti Abhelakh en Tapasia Daryanani. De kunstenaars hebben dit jaar ook hun studenten een platform geboden om hun kunst te etaleren. Enkele van de jongeren gaven bij de opening van ‘Kala ka Anubhava’ (kunstervaring) een demonstratie door ter plekke een schilderij te maken. De expo is in samenwerking met de Nationale Stichting Hindostaanse Immigratie (NSHI) tot stand gebracht en duurt tot en met zaterdagavond.  

De dertienjarige Kishan Graanoogst oogt kalm en zelfverzekerd. Zijn ezel staat klaar en hij heeft al nagedacht over het schilderij dat hij voor zijn publiek zal vervaardigen. Met een rode kleur maakt hij de basis aan de onderkant van het papier. "Het schilderij wordt een conflict tussen goed en kwaad en ik heb er best lang over nagedacht", vertelt hij terwijl hij met vloeiende slagen werkt met zijn penseel. Graanoogst zit al langer dan een jaar op tekenles bij Binda. In de hal hangen er verschillende tekeningen die hij met potlood op papier heeft gemaakt. "Tekenen is mijn passie. Ik maak graag fantasie en dingen van de realiteit. Maar ik teken ook na."

In zijn openingstoespraak benadrukt Binda dat de overdracht aan jongeren essentieel is. Hij belooft dat er volgend jaar, bij de viering van 144 jaar Hindostaanse Immigratie, een expo zal worden neergezet van en door jongeren. "Kunst is erg belangrijk en stimuleert het rechterdeel van de hersenen", pleit de kunstenaar. Hij vindt het jammer dat het ministerie van Onderwijs Wetenschap en Cultuur dit schooljaar is gestopt met het kunstproject waarbij leerkrachten van verschillende scholen worden getraind in kunstvakken zoals handenarbeid, textielbewerking en tekenen.

Volgens NSHI-voorzitter Faried Ketwaru is met de opening van de expo de kickoff gegeven voor de activiteiten in verband met de viering van 143 jaar Hindostaanse Immigratie. "Wij waarderen en stimuleren de bijdrage van jongeren en hebben dit jaar gezorgd voor speciale verlichting zodat de werken beter tot uiting komen. Op gegeven moment willen we dat de hal een permanente exporuimte wordt met alle nodige faciliteiten." Volgens Binda en Ramjiawansingh dromen Surinaamse kunstenaars al heel lang van een beeldende kunst museum of nationale galerie. Wie weet kan die droom met de ruimte in Lalla Rookh worden verwezenlijkt.
  1. jaar 6
  2. binda 4
  3. jongeren 4
  4. kunst 3
  5. schilderij 3