1. vorige
  2. volgende

Autoloze dag start op 18 oktober

Op 18 oktober wordt de eerste ‘Autoloze dag ’ in Suriname georganiseerd. Met dit initiatief wil de Boy Scouts Suriname de gemeenschap bewuster maken over klimaatsverandering en het milieu. Ook willen de padvinders hiermee een gezonde levensstijl stimuleren door vaker te bewegen (fietsen, lopen).

Verschillende straten in de stad zullen op deze dag worden afgesloten voor auto’s, bussen en ander verkeer dat uitlaatgassen (co2) uitstoot. Wilgo Koster, coördinator van de Boy Scouts, merkt op dat hoewel de stad gedeeltelijk afgesloten zal zijn, er geen feest wordt georganiseerd. Er zijn wel verschillende activiteiten gepland. ”Er zullen fietsdemonstraties zijn en verschillende sport- en spelactiviteiten.” Verder zullen ook organisaties en kleine bedrijven aanwezig zijn die zich inzetten voor natuur, milieu en gezondheid. Volgens Koster is die bewustwording over deze dag vrij positief te noemen. “Dit op basis van gesprekken met mensen en op de social media (facebook).”

De organisatie is bewust vroeg begonnen met de promotie. Koster vindt dat mensen zo genoeg tijd hebben om te plannen. Er zou bijvoorbeeld gebruik gemaakt kunnen worden van het openbaar vervoer of kunnen mensen samen rijden. “De reactie van de burger op die dag gaat bepalen hoe frequent zo een dag gehouden zal worden. Het is een grote uitdaging,” legt de coördinator uit. Hoewel de concentratie in Paramaribo is, worden er gesprekken gevoerd met de verschillende districtscommissarissen om ook initiatieven te nemen. De autoloze dag wordt ondersteund door het GEF Small Grant Programma en het Suriname Business Development Center (SBC).

“Wat de autoloze dag op 18 oktober betreft is het bedrijfsleven er helemaal bij,” zegt Gilbert van Dijk, directeur van SBC. Echter denkt hij dat organisatorisch niet alles nog in kannen en kruiken is. Hij heeft gevraagd dat er een voorlichtingsavond komt met de ondernemers in het gebied dat autoloos wordt afgebakend. “Er zullen een aantal zaken op tafel komen. Er is een veiligheidsvraagstuk. Aan- en afvoer van goederen. Dit zijn enkele voorbeelden die te maken hebben met de organisatie van een bedrijf,” stelt Van Dijk

Het gebied dat wordt afgebakend is Domineestraat, Jodenbreestraat, Neumanpad, Heilgenweg, Knuffelsgracht, Steenbakkerijstraat, en de Maagdenstraat tot de kruising Heiligenweg.

  1. dag 7
  2. autoloze 3
  3. suriname 3
  4. koster 3
  5. mensen 3