1. vorige
  2. volgende

Mogelijke slachtoffers bijltjesdag

Dagblad Suriname had het eind mei al voorspeld, president Desi Bouterse heeft het woensdagmiddag bevestigd. Er komt een reshuffling van ministers in het kabinet Bouterse 2. Onder deze president is het normaal dat ministers en andere functionarissen ‘gereshuffeld’ worden, nadat ze een periode van een jaar gediend hebben in hun ambt. In het kabinet Bouterse 1 is het al meerdere keren voorgekomen. Maar wie worden de slachtoffers op de zoveelste bijltjesdag van deze president?

Een ieder vraagt zich af wie het veld moet ruimen. Feit is dat bij de reshuffling van Bouterse het niet altijd zo is dat een minister aftreedt, soms worden ze ook gemuteerd naar andere ministeries. Voor deze reshuffling melden politieke bronnen dat er mogelijk 6 bewindslieden plaats moeten maken. Ze noemen de namen van Jennifer van Dijk-Silos (Juspol), Siegfried Wolff (OW), Patrick Pengel (Volksgezondheid), Faizel Abdoelgafoer (Sport- en Jeugdzaken), Andojo Rusland (TCT) en Sieglien Burleson (HI).

‘Wolff, Rusland, Pengel en Burleson worden gezien als de zwakke schakels binnen deze regering. Na een jaar hebben ze niets noemenswaardig gedaan op hun ministerie. Of het nou aan hen ligt of het gebrek aan geld, dat is niet bekend. Ze zijn geen politieke toppers op het veld, althans geen agressieve campagnevoerders of vechters van de NDP. De president zal hun niet missen als ze er niet zijn’, geeft de bron aan.

‘Daarentegen is Van Dijk-Silos een zwaargewicht die ook andere posten kan bemannen. Mogelijk krijgt ze het voorzitterschap van het Constitutioneel Hof of iets anders aangeboden. Abdoelgafoer was de lieveling van Bouterse, de trekker van de NDP-jongeren. Hij werd opgeofferd als kandidaat-parlementariër, maar beloond met het ministerschap. Maar op Sport- en Jeugdzaken heeft hij zich niet populair gemaakt, vooral niet met de controverse van de schoolpakkettenprojecten. Of de president zijn vertrouweling zal laten vallen, of juist beschermen door hem op een andere rustige ministerie te plaatsen, zullen we zien in de komende dagen’, meldt de bron.

‘Het kan ook zo zijn dat Bouterse zijn paarse partij wil versterken door niet-partij gelieerde personen te benoemen als ministers om zo zijn partij te versterken met nieuwe aanwinsten en hun achterban. Net zoals het model Soewarto Moestadja (Arbeid), Soeresh Algoe (LVV) en Regilio Dodson (NH). Die versterken de partij alleen maar. Of wil de president andere partijloyalisten accommoderen, nu de rechtspositie van de huidige ministers zijn veiliggesteld na een jaar dienen als minister?’

Asha Gajadien-Bhagwat

  1. president 6
  2. bouterse 6
  3. ministers 4
  4. partij 4
  5. reshuffling 3