1. vorige
  2. volgende

Verdediging Muntslag bezorgd over ‘guilty plea’ Dino

De advocaten van Edmund Muntslag, die vastzit in Trinidad en Tobago op beschuldiging van drugshandel, hebben hun bezorgdheid geuit over de mogelijke gevolgen van de ‘guilty plea’ van medeverdachte Dino Bouterse en de Amerikaanse autoriteiten. Advocaat Keith Schotland heeft deze kwestie gisteren aangehaald tijdens de hoorzitting in de uitleveringszaak van Muntslag in de rechtszaal in Port-of-Spain.

De hoorzitting kwam dagen nadat Dino Bouterse, de 41-jarige zoon van de president Desi Bouterse, heeft toegegeven dat hij zou meewerken om een Hezbollah-cel op te zetten in Suriname. Hij heeft in ruil voor strafvermindering vrijdag ook schuld bekend in de uitvoer van cocaïne naar de VS. Met de schuldbekentenis, blijft Dino in hechtenis en zal naar verwachting worden veroordeeld in januari. Tijdens de hoorzitting voor politierechter Marcia Ayers-Caesar, zei Schotland dat de recente ontwikkelingen in de zaak mogelijk invloed kunnen hebben op een uiteindelijk eerlijk rechtsproces van Muntslag in de VS. De verklaringen van Dino zouden de redenen voor uitlevering van Muntslag aan de VS kunnen ondersteunen, sprak Schotland zijn bezorgdheid uit.

Schotland heeft de advocaten die de VS vertegenwoordigen tijdens deze zaak in Trinidad en Tobago, gevraagd om de officiële informatie van de schuldbekentenis van Dino, met inbegrip van de details van zijn overeenkomst met de wetshandhavingsinstanties en de bevestiging van Dino dat Muntslag erbij betrokken is. Hoofdvertegenwoordiger van de Amerikanen, Israël Khan, heeft Schotland verzekerd dat hij zou proberen het verzoek in te willigen om de kwestie van zijn cliënt te vergemakkelijken.

Maar Khan heeft er wel voor gewaarschuwd dat toegang tot de gevraagde informatie moeilijk zou kunnen zijn omdat lokale overheden geen bevoegdheden hebben over de Amerikaanse rechtbanken. Hij heeft gesuggereerd dat de uitleveringszaak voortgang vindt, terwijl er wordt gewerkt aan het verzoek om informatie. De politierechter ging akkoord en stond Khan toe zijn volgende getuige op te brengen, politieagent Michael Vasquez die Muntslag heeft gearresteerd.

In zijn korte getuigenis zei Vasquez, die is verbonden aan het bureau ter bestrijding van de georganiseerde misdaad, verdovende middelen en vuurwapens, dat hij op 29 augustus vorig jaar, informatie kreeg dat Muntslag in Trinidad was. Gewapend met een foto afkomstig van een Interpol-database, zei Vasquez dat hij ging naar Trincity Mall, waar hij Muntslag aantrof en hem arresteerde. Nadien begon de uitleveringsprocedure van Muntslag.

Muntslag, een 30-jarige zakenman, zit opgesloten in de Maximum Security Gevangenis in Arouca, omdat Ayers-Caesar zijn eerste verzoek om vrijlating op borgtocht had geweigerd. De zaak wordt voortgezet op 11 september. Het Bureau van de procureur-generaal zal dan naar verwachting getuigenis doen de authenticiteit van de documenten van de Amerikaanse autoriteiten voor de uitlevering van Muntslag.
  1. muntslag 11
  2. dino 6
  3. schotland 5
  4. informatie 4
  5. trinidad 3