1. vorige
  2. volgende

Meerdere lidstaten van de Europese Unie hebben woensdag hun weerstand uitgesproken

BRUSSEL - Meerdere lidstaten van de Europese Unie hebben woensdag hun weerstand uitgesproken tegen sancties die Russische sportevenementen treffen. In plaats daarvan worden de bestaande strafmaatregelen uitgebreid. De nieuwe sancties worden naar verwachting vrijdagavond bekendgemaakt. 

Het idee om 'sportsancties' in te stellen en het WK voetbal in 2018 te boycotten of aan een ander land toe te wijzen kwam kort ter sprake, maar kreeg geen steun van alle 28 lidstaten. "Het is nu 2014 en het WK vindt plaats in 2018, dus ik denk niet dat dit iets is dat we hier vandaag hoeven te bespreken", zei de woordvoerder van de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

De EU kiest ervoor de bestaande sancties te verstevigen. Hierbij richt Brussel zich op "toegang tot kapitaalmarkten, defensie, dual-use goederen" en bepaalde "gevoelige" technologie. Voorstellen voor nieuwe strafmaatregelen liggen momenteel ter goedkeuring bij de lidstaten.

De EU en Verenigde Staten hebben de afgelopen maanden meerdere sancties opgelegd aan tientallen Russische en Oekraïense personen en entiteiten. Rusland boycotte onlangs vrijwel alle voedselimport uit Europa en de VS. (AP)
  1. sancties 4
  2. lidstaten 3
  3. brussel 2
  4. meerdere 2
  5. russische 2