1. vorige
  2. volgende

VS en EU treffen sancties tegen Rusland

De Europese Unie (EU) de Verenigde Staten geven met sancties Rusland te kennen het absoluut niet eens te zijn met de afscheiding van het schiereiland de Krim van Oekraïne.21 Russische en Oekraïense toppers zijn op de zwarte lijst geplaatst. Zij zouden opgeroepen hebben tot de afscheiding van de Krim van Oekraïne. Volgens de westerse landen is er sprake van inmenging en militaire agressie.

Het Witte Huis maakt bekend dat president Barack Obama de sancties heeft ondertekend. De tegoeden van de 21 personen zijn bevroren en ze hebben een visumverbod. Deze mensen zouden de soevereiniteit van Oekraïne hebben geschonden. De EU en de VS werken nauw samen om Rusland te isoleren en president Vladimir Poetin te dwingen om de situatie terug te draaien.

De EU en de VS vinden dat het referendum in strijd is met de grondwet van Oekraïne. Een overweldigende meerderheid (96.7%) heeft zich voor de afscheiding van de Krim van Oekraïne uitgesproken in een referendum. Met Oekraïne-crisis is de spanning tussen Oost en West te snijden. De EU en de VS erkennen de nieuwe regering van de Krim niet.
  1. oekraine 6
  2. krim 4
  3. afscheiding 3
  4. sancties 2
  5. rusland 2