1. vorige
  2. volgende

Bacovenarbeiders willen Sallons niet meer

“Un’ no wan’ Sallons moro. Unu wan wan suma san e luku unu zaak. A bond dis e kiri unu!” wordt er geroepen. Arbeiders van het bacovenbedijf Food and Agriculture Industrie (FAI) op Jarikaba (voorheen SBBS) willen niet meer worden vertegenwoordigd door hun bondsvoorzitter Michael Sallons. Ze vinden dat hij niet genoeg doet om de werkomstandigheden en arbeidsvoorzieningen te verbeteren.

Zij vinden het erg dat Sallons geen enkele keer naar hen is toegekomen sinds de acties maandag zijn begonnen zijn. De arbeiders hebben vandaag hun hart kunnen luchten bij Robby Berenstein, voorzitter van de vakcentrale C-47 en Dayanand Dwarka, voorzitter van de Bacoven Arbeidersbond Nickerie (de Nickeriaanse afdeling van FAI). De vakbondsleiders hebben geprobeerd met de directie te spreken, maar konden vandaag niet worden ontvangen.

Berenstein en Dwarka delen mee dat zij op verzoek van de stakende arbeiders op Jarikaba zijn. “Wij hebben verantwoordelijkheid getoond,” zegt Berenstein. “Het kan niet zo zijn dat er actie wordt gevoerd, terwijl de leiding ontbreekt. Zij vechten voor betere arbeidsvoorwaarden en ze willen een andere bondsvoorzitter. Dit is ernstig. Als er geen leiding is, is er geen gesprekspartner bij de onderhandelingen.” Dwarka maakt zich zorgen over het verloop van de acties. “Alles wat hier gebeurt, heeft invloed op de arbeiders in Nickerie. Het is nu gebleken dat de bondsvoorzitter niet in staat is om de stakende arbeiders weer aan het werk te krijgen. Dit kan grote gevolgen hebben voor het bedrijf.”

De arbeiders willen weten waarom er nog steeds geen verandering komt in de arbeidsvoorzieningen. Zij maken zich het meeste druk over de salarissen. Met hun recente loonslips hebben ze de twee mannen opgewacht. Zij moeten het doen met maandelijkse lonen tussen de SRD 550 en SRD 850. “We beginnen om 7 uur ’s morgens en eindigen om vijf uur ’s middags. We hebben wel nieuwe uniformen gekregen, maar die zijn te warm om in te werken,” deelt een Haïtiaanse arbeider mee.

Er is duidelijk gemaakt dat ze zijn uitgekeken op Sallons. Tijdens het gesprek met de twee vakbondsleiders zijn er handtekeningen verzameld van arbeiders die het vertrek van Sallons ondersteunen. Dwarka en Berenstein hebben de arbeiders opgeroepen om op maandag weer bij elkaar te komen. Gekeken zal worden hoe uit de impasse te komen. De staking gaat onverkort door.

René Gompers
  1. arbeiders 8
  2. sallons 5
  3. berenstein 4
  4. dwarka 4
  5. wan 3