1. vorige
  2. volgende

Het bliksemde zondag twee keer

RIO DE JANEIRO - Het bliksemde zondag twee keer. Mede daardoor zou ik vandaag met één woord kunnen volstaan. Het probleem is welk woord kies je om Usain Bolt te omschrijven? Eigenlijk doe je hem - net als zwemmer Michael Phelps - te kort met woorden als “geweldig”, want eerlijk ze zijn meer dan dat.  

En eigenlijk kan ik begrijpen waarom heel wat mensen zondigen en dit duo "aanbidden", want wat ik eerder had gezien, gelezen en gehoord heb ik nu persoonlijk, live in person meegemaakt. En je komt woorden tekort, er moeten nieuwe superlatieven komen om deze twee te beschrijven. Bijna durf ik te stellen dat Phelps en Bolt bovenaards zijn of van een andere planeet.

Echte popster Ik wil bijna ook zeggen dat als er een decibelmeter zou zijn zondag in het Estádio Olímpico João Havelange het verschil niet al te groot zou zijn wanneer Bolt tegelijkertijd met bijvoorbeeld een Pelé of Ronaldo het veld of de baan zou oplopen. Probeert u zich in te denken: haast 47.000 man die uit hun dak gaan als ze slechts 'Usai...' horen of slechts een stuk van z'n gele Jamaica-shirt zien. Dat heb ik zondagavond meegemaakt. En toen ie als laatst de baan vanuit de tunnel kwam opgelopen, schudde het stadion echt op haar grondvesten. Minutenlang 'Bolt! Bolt! Bolt!'

En als een echte popster genoot hij ervan, maar nog belangrijker hij gaf weer eens een ware show weg. In de halve finale liet hij al gauw blijken dat hij zou winnen en leek er een supertijd in te zitten was het niet dat hij al vroeg z'n voet van het gaspedaal haalde. In de finale vond ik hem eigenlijk niet zo leuk. Ik bedoel,.het is gewoon niet aardig dat je veertig tot vijftig meter anderen - vooral Justin Gatlin - weer het idee geeft dat ze van je gaan kunnen winnen om dan - alsof er niets aan de hand is - gewoon op een hogere versnelling over te schakelen, waarbij de motoren van de anderen al bijna klem gaan.

Nee Usain, dat doe je niet, zo zet je grote mannen niet voor schut. En om extra zout in de wonden te gooien gaat ie ook nog met een grote ondeugende lach over de finish iets van 'ai mi kis den (baka)!' Maar vergis je niet, het slaan op zijn borst was duidelijk om aan te geven 'alle twijfelaars ...I'm still the Man!

En persoonlijk dat ik - net als in het geval van Phelps - dat het jaren zal duren voordat hun prestaties worden geëvenaard. Ko unu de eerlijk,wat deze gozers hebben gedaan is "wonderbaarlijk", "ongelofelijk", "magisch", "uitmuntend", maar bovenal "historisch". Een eenvoudig optelsommetje leert dat als er nu een ander 'monster' (ja, zo alleen kan ik Bolt en Phelps betitelen) opstaat, hun prestaties - uitgaande van het uiterst positieve - tijdens de Spelen van 2028 geëvenaard zouden kunnen worden. Maar dat betwijfel ik ten zeerste.

'Baby monster' En het lastige is dat Usain nog niet klaar is. Dus als er ergens een 'baby monster' is, moet die maar uitkijken dat zijn taak geen onmogelijke wordt. Immers, de eerste man die drie Olympische titels op rij won op één enkel onderdeel, de 100 meter, kan ook nog de eerste man worden met een three-peat als het lukt de 200 meter en de 4x100 meter estafette te winnen. Het enige nummer waar het - denk ik - mis kan gaan, is de estafette. Ik vond de andere Jamaicanen namelijk niet imponerend. Nickel Ashmeade bleef na een povere race zelfs steken in de halve finale, terwijl Yohan Blake slechts vierde werd. Aan de andere kant heeft de Verenigde Staten soms problemen met de wissels en liep eigenlijk alleen Justin Gatlin overtuigend. Dus wie weet wordt ook dat onderdeel toch een makkie voor Usain en co.

Maar wat de rest van deze Olympische Spelen ook voor Usain in petto heeft, de naam van Usain St. Leo Bolt staat voor altijd gegrift. De man die tot nu toe alleen goud heeft gezien in zijn Olympische loopbaan: zeven finales evenveel gouden plakken. Op de WK is hij vanaf 2009 even indrukwekkend met elf goud uit twaalf finales, de enige smet de valse start en diskwalificatie op de 100 meter tijdens de WK in Daegu. Dat was eigenlijk het enige moment waarbij ik zeker wist dat Lightning Bolt mens was. Voor de rest wil ik bij zijn dood een uitgebreide sectie om mij te overtuigen dat hij niet bovenaards is.
  1. bolt 9
  2. usain 6
  3. man 5
  4. meter 5
  5. phelps 4