1. vorige
  2. volgende

Belfort: ‘Dora wil politie omtoveren tot moordenaars’

DNA-lid Edward BelfortAssembleelid Edward Belfort (Abop) maakt zich ernstig zorgen dat Justitieminister Jennifer van Dijk-Silos de manschappen van het Korps Politie Suriname wil omtoveren tot moordenaars in plaats van ordehandhavers. Precies een week geleden werden drie rovers bij een schotenwisseling met de politie dodelijk geraakt. De bewindsvrouw gaf hierna gelijk in de media aan dat de politie-eenheden ook zwaarder bewapend zijn om op te kunnen treden tegen vuurwapengevaarlijke verdachten. Van Dijk-Silos zei dat zij enkele maanden geleden heeft aangegeven dat de politie haar technieken zal aanpassen om de verruwing van de criminaliteit in te dammen. De politicus zegt aan Dagblad Suriname dat Van Dijk-Silos geen uitspraken moet doen die de politie gaat uitlokken om te doden, omdat de kans vaak groot is dat ook onschuldigen door een politiekogel worden geraakt. ‘De politie moet niet ingaan op de domme uitspraken van de minister, maar werken volgens de wettelijke regels. Niemand gaat roven goedkeuren, maar de politiemanschappen zijn geen moordenaars. Dora moet geen uitspraken doen die de politie gaat uitlokken om te doden. Bij het vluchten mag men wel op niet-vitale lichaamsdelen schieten. Deze vrouw is niet geschikt om Juspol te leiden en dan komt ze in de media schreeuwen dat de politie nu met zwaardere wapens rondloopt om criminelen aan te pakken. De politie is niet geroepen om te doden. Zij moet verdachten aanhouden en voorgeleiden, waarna deze eventueel op de strafzitting kunnen worden berecht. De politie noch de minister is rechter’, aldus Belfort.

‘Meld je aan bij de politie’
Belfort roept wederom alle gezochte criminelen op om zich aan te melden bij de politie. Volgens de politicus hebben ontwikkelingen in de afgelopen week duidelijk laten zien dat criminele daden een dag op een harde manier ten einde zullen worden gebracht. ‘Ga niet roven, want het zal verkeerd aflopen voor jou. Als je iets heb gedaan, meld je dan aan bij de politie’, luidt de boodschap van de ex-Juspol-minister. De politicus benadrukt dat ook familieleden kunnen helpen door criminelen binnen hun familie te overtuigen zich aan te melden bij de politie. Dit is een systeem dat hij in zijn bewindsperiode ook op Juspol heeft gevoerd,

Minister wordt gereshuffeld
Belfort zegt dat hij uit welingelichte kringen vernomen heeft dat Van Dijk-Silos op de reshuffelstoel staat op Juspol. Vandaar dat zij door slechts een enkel hard optreden van de politie heeft geprobeerd te bewijzen dat zij het werk op Juspol wel aan kan.

Begeleiding aanwezigen
De politicus benadrukt dat Van Dijk-Silos sinds het optreden van de politie niet eens een dag de ruimte heeft genomen om de manschappen van het korps en de security guard te bezoeken om na te gaan of deze eventuele trauma’s van het geval hebben overgehouden. ‘Als man van de praktijk’ weet hij dat het niet gemakkelijk is voor politiemannen wanneer iemand wordt doodgeschoten. ‘Psychologische begeleiding en een schouderklopje’ zouden volgens hem wel op zijn plaats zijn.

FR

  1. politie 16
  2. dijk 5
  3. silos 5
  4. juspol 5
  5. belfort 4