1. vorige
  2. volgende

Algoe bewijst: 'Het kan... en veel goedkoper'

Soeresh Algoe voegt nog een streepje toe aan zijn rij van successen. De landbouw-onderdirecteur heeft bewezen dat ook sla in Suriname op goedkope manier kan worden geproduceerd.

In de plantenkas op het terrein van het onderdirectoraat Landbouw heeft hij sla geplant en na 43 dagen geoogst. “Als je 1 krop voor SRD 1 verkoopt, maak je al winst,” zegt Algoe aan Starnieuws. De kostprijs per plant ligt tussen SRD 0,63 en SRD 0,69.

Hij zegt dat hij met zijn proef wil aantonen dat er geen speciale bodem nodig is om sla te produceren. De groei ontwikkelt zich in de grond zelf, legt hij uit. De sla moet wel worden geteeld onder schaduwgaas of landbouwplastic om te voorkomen dat zij bitter wordt. 87% van alle sla die in Suriname wordt geconsumeerd, komt uit het buitenland, voornamelijk de Verenigde Staten. Het is een behoefte die lokaal simpel kan worden opgevangen, zegt Algoe.

“Hiermee wil ik aantonen dat we het maximale uit onze vruchtbare grond moeten halen en dat er geen dure systemen nodig zijn om het gewas te produceren,” benadrukt de landbouw-onderdirecteur. Hij wijst op de prijzen die in de supermarkt gevraagd worden voor een krop sla. “Het kan allemaal veel goedkoper.” De functionaris timmert al geruime tijd aan de weg om lokale productie te stimuleren. Veel van de gewassen die worden geïmporteerd, kunnen lokaal worden geproduceerd. Eerder heeft Algoe met succes bloemkool, paprika en chinese kool geteeld in de plantenkas. “We moeten en kunnen Suriname onafhankelijk maken van voedselimport,” is zijn stelling en streven.

  1. sla 6
  2. algoe 4
  3. landbouw 3
  4. suriname 3
  5. srd 3