1. vorige
  2. volgende

Oscar Pistorius schuldig aan 'dood door schuld'

De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius bekend als de Blade Runner is schuldig bevonden aan dood door schuld. De rechter oordeelde dat hij zijn vriendin per ongeluk heeft gedood.

Rechter Thokozile Masipa zei dat de atleet “achteloos” had gehandeld toen hij schoot door een wc-deur, maar dat hij dat had gedaan in de "overtuiging dat er een indringer" was. Ze zei dat de Staat heeft gefaald om te bewijzen dat Pistorius de bedoeling had om Reeva Steenkamp te doden. Pistorius blijf op borgtocht vrij tot zijn veroordeling op 13 oktober.

Arnold Pistorius, de oom van de atleet, zei dat de familie "zeer dankbaar" was dat de rechter hem niet schuldig aan moord heeft bevonden en dat een "zware last" was weggevallen. "Er zijn geen winnaars in deze," voegde hij eraan toe. "Wij als familie blijven diep getroffen door de verwoestende, tragische gebeurtenis ... Het zal Reeva niet terugbrengen, maar onze harten gaan nog steeds uit naar haar familie en vrienden."

De familie van Steenkamp heeft nog geen commentaar gegeven op het vonnis. De Zuid-Afrikaanse aanklager zei dat hij “teleurgesteld” was dat Pistorius niet is veroordeeld voor moord. Hij zei dat hij zal wachten op de veroordeling alvorens te beslissen of hij in hoger beroep gaat.

De in ongenade gevallen sprinter riskeert na deze uitspraak een gevangenisstraf tot vijftien jaar. De rechter zou het vonnis ook kunnen schorsen of alleen een boete opleggen. Hij is ook schuldig bevonden voor nalatigheid waarbij zijn vuurwapen afging in een restaurant. Pistorius schoot zijn vriendin Reeva Steenkamp vorig jaar op Valentine’s dag dood, toen zij zich in het toilet bevond. Hij dacht dat er een indringer in was.

  1. pistorius 6
  2. rechter 4
  3. familie 4
  4. atleet 3
  5. schuldig 3