1. vorige
  2. volgende

De import van vruchtensappen moet nader bekeken worden en indien nodig zullen er ook

PARAMARIBO- De import van vruchtensappen moet nader bekeken worden en indien nodig zullen er ook maatregelen moeten komen om de lokale productie te beschermen. De Surinaamse markt wordt overspoeld met buitenlandse sappen, terwijl lokale producenten kunnen voorzien in de behoefte. Minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij zegt tegen de krant dat deze kwestie serieus zijn aandacht heeft. Hij is ervan overtuigd dat mede door import de lokale productie achterblijft.

"Laten we kijken naar Caricom-landen zoals Guyana die al lang maatregelen hebben getroffen. Iedereen beschermt zijn eigen product, waarom blijven wij achter? We praten binnen Caricom van vrije handel, maar je moet je eigen product beschermen en dat hebben tal van landen gedaan, terwijl wij nog achterlopen. We zullen meer op dit soort dingen moeten letten, zodat ons eigen fruit beter verkocht wordt." Behalve sappen worden er vruchten zoals sinaasappelen geïmporteerd. De bewindsman pleit voor eerlijke concurrentie.

Algoe gelooft in het potentieel van Surinaamse producenten. Onlangs heeft zijn ministerie aangekondigd dat keuringskosten van melkpoeder bij de Veterinaire dienst worden verhoogd van SRD 1,00 naar 3,60. Babyvoeding in blik wordt uitgezonderd. De verhoging gaat mogelijk in mei in.

"Dit is ook een maatregel ter stimulering van de lokale productie en werkgelegenheid. Melkpoeder wordt in het buitenland gesubsidieerd en je kunt het product niet binnenhalen om hiermee de melkboeren te concurreren." Aan de andere kant zal de overheid met de verhoging van de keuringskosten extra inkomsten hebben.

  1. lokale 4
  2. productie 3
  3. product 3
  4. import 2
  5. maatregelen 2