1. vorige
  2. volgende

Veel kinderen onder dode bootvluchtelingen

Onder de doden van de gezonken migrantenboot in de buurt van Malta zitten zeker honderd kinderen. Vorige week zijn 500 migranten omgekomen nadat mensensmokkelaars de boot in de buurt van Malta tot zinken brachten.

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) sprak met vier overlevenden die uit het water zijn gered. Ooggetuigen zeggen dat de boot werd geramd door mensenhandelaars nadat de passagiers weigerden om over te stappen op een kleiner schip.

Volgens de IOM zijn dit jaar meer dan 2.500 mensen verdronken in de Middellandse Zee. Bij een ander incident wordt voor meer dan 200 doden gevreesd nadat een boot zondag voor de kust van Libië zonk. De vier overlevenden vertelden dat de smokkelaars van Egyptische en Palestijnse afkomst waren. Ze waren drie keer sinds ze Egypte begin september hadden verlaten gedwongen om van boten te veranderen.

Toen werd gezegd om over te stappen op een kleiner schip vonden veel passagiers dat te onveilig, waarop een hevige ruzie volgde. De mensenhandelaars gingen daarop ertoe over het groter schip te rammen waardoor het onmiddellijk begon te zinken.

Aan het lachen
Nadat ze onze boot hadden geraakt, hebben ze gewacht totdat het schip was gezonken alvorens zij vertrokken. Ze waren aan het lachen, vertelde één van de overlevenden. “Toen de boot voor de eerste keer werd geramd, heeft één van de passagiers zich uit wanhoop opgehangen,” voegde hij eraan toe.
Ongeveer driehonderd mensen in de lagere gedeelten van de boot, zaten gevangen en verdronken onmiddellijk, zeiden de ooggetuigen. De overlevenden zeiden dat ze hun armen in een cirkel om elkaar hadden geplaatst om niet verloren te raken.

In maart 2009 kwamen meer dan 200 Afrikaanse migranten om nadat hun boot voor de kust van Libië zonk. In oktober 2013 stierven 366 mensen, voornamelijk Eritreeërs, nadat hun boot in vlammen opging en in de buurt van Lampedusa zonk. Vorige maand zonk een andere boot uit Libië. Voor het leven van 170 mensen wordt gevreesd.

130.000 bootvluchtelingen
De migranten hadden elk ongeveer $ 2,000 betaald voor de reis naar Italië. Negen overlevenden werden gevonden, waaronder een tweejarig meisje. Maar één van de overlevenden is inmiddels overleden, zegt de IOM. Op de boot waren overwegend Syriërs, Palestijnen, Egyptenaren en Soedanezen, zeiden de overlevenden.

Volgens cijfers van de Verenigde Naties (VN) zijn dit jaar meer dan 130.000 migranten over zee naar Europa gegaan. Vorig jaar waren het er 80.000. Italië heeft meer dan 118.000 migranten ontvangen, aldus de VN. Velen wagen de kans om uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten in onveilige en overvolle schepen de Middellandse Zee over te steken naar Europa.

  1. boot 10
  2. overlevenden 7
  3. migranten 5
  4. schip 4
  5. mensen 4