1. vorige
  2. volgende

Surinaamse Nederlanders die remigreren kunnen de belastingdruk in Suriname niet aan

AMSTERDAM - Surinaamse Nederlanders die remigreren kunnen de belastingdruk in Suriname niet aan. Gemiddeld ontvangen ze een bedrag van 980 Euro per maand aan uitkeringen in Suriname. In Nederland hoeft daar belasting over te worden betaald. In Suriname is dat niet het geval en moeten ze ongeveer 150 euro per maand afdragen. “Dat is te zwaar op de 980 euro”, geeft Dennis Lapar voorzitter van de Stichting Finance Suriname de gevoelens van remigranten weer. 

Lapar heeft dit vrijdagavond in Amsterdam aangehaald op de Suriname informatiebijeenkomst die in samenwerking met Podium Zo werd gehouden. Op eerder bijeenkomsten in Ridderkerk, Den Haag en Rotterdam hebben volgens Lapar de Surinaamse Nederlanders aangegeven wel belasting te willen betalen, maar niet die 150 euro. Men denkt aan een belastingafdracht van 50 euro per maand, volgens hem.

Lapar benadrukt dat de remigranten het geld volledig in Suriname uitgeven, wat dus op de een of ander manier de Surinaamse economie ten goede komt. Voorts is het zo dat bij verlaging van de belastingdruk er veel meer Surinaamse Nederlanders zullen remigreren. "Is dan als het ware dubbele winst voor Suriname."

Op de bijeenkomst hebben ook Purcy Denz (consultant van het Nederlands Migratie Instituut), Derryl Walker (directeur van MOBOCO N.V.), Gordon Cruden (Zakelijk Directeur van Podium ZO) en Stephen Wong Swie San (directeur van N.V. Tuinland) een inleiding verzorgd.

 
  1. suriname 7
  2. euro 5
  3. surinaamse 4
  4. lapar 4
  5. nederlanders 3