1. vorige
  2. volgende

Ik werd midden in de nacht door mijn dochter wakker gebeld met het trieste bericht over het

Ik werd midden in de nacht door mijn dochter wakker gebeld met het trieste bericht over het overlijden van Rudy. Ze vroeg eerst om niet te schrikken. Maar dat was ik al, geschrokken. Ze wilde me op de hoogte brengen van het feit dat Rudy Strijk is overleden. Ik schrok me een hoedje. Een dergelijk bericht had ik niet verwacht, hoewel ik weet dat Rudy al een paar jaar sukkelde met zijn gezondheid. 

Ik heb Rudy altijd gewaardeerd. Samen met Romeo van Russel heeft hij heel veel bijgedragen aan mijn ervaring op het gebied van internationale samenwerking. Mijn promotiestudie is mede getriggerd door mijn jarenlange samenwerking in het kader van de Surinaamse districten. Rudy zijn overlijden is een enorm verlies voor de familie, Suriname, de gemeenschap als geheel en voor de geschiedschrijving op het gebied van internationale samenwerking en het Surinaamse districtsbestuur.

Hij was deken van de dc's tijdens de periode van samenwerking tussen de gemeente  Den Haag en VNG International. Tal van andere samenwerkingsverbanden met  België en landen in het Caribisch gebied. Hij was van mening dat Suriname in een globaliserende wereld ook op districtsniveau moet verbinden. Dat was vooral ook de visie van Romeo van Russel. De districten zouden zich internationaal meer moeten profileren.

Ik was projectleider van het Logo South Landenprogramma Suriname en heb veel en intensief met Rudy samengewerkt. Onder Van Russel hebben we samen gewerkt aan de Surinaamse Districten dag in Nederland. Ik beschrijf in mijn promotiestudie het hele proces en zijn betekenis voor de Surinaamse Regionale Ontwikkeling in internationaal perspectief. Ik hoop dat als er grote namen worden genoemd die van betekenis zijn geweest voor de Regionale Ontwikkeling en de decentralisatie van het districtsbestuur, dat ook zijn naam een plek krijgt.

Er zijn nu drie dc's die heen zijn heengegaan die echt een plek verdienen in de geschiedenisboeken van Suriname: John Naarendorp, Erwin Demon en nu ook op 'jonge' leeftijd onze Rudy Strijk. Ik ben werkelijk van slag. Hij was mijn maatje. Ons maatje. Met het heengaan van Rudy,  John en Erwin is (figuurlijk gesproken) een grote bibliotheek in de context van het Surinaamse staats- en districtsbestel verbrand.

Rudy bedankt voor de ruimte die je mij hebt gegund om samen aan te pakken. De ervaringen die dankzij jouw immense vertrouwen bij mij hebben geleid tot vermeerdering van kennis en inzichten. Jij bent een bestuurder geweest die in hart en nieren geloofde in de betekenis van de Surinaamse diaspora. Geen lipservice. Je gaf ons een kans. Jij gaf de braingain een kans.

Ik bedank je voor de gastvrijheid die wij, Hans Buis en ik, maar ook Gracilio Pigot, Peter Ottenhof en vele anderen van je hebben mogen ervaren, waardoor het mogelijk was om een aantal mooie dingen van de grond te krijgen. De Surinaamse districten dag in 2004 bijvoorbeeld, waar een belangrijke basis is gelegd voor intenties om de Surinaamse diaspora meer te betrekken bij beleidsontwikkeling en implementatie in de Surinaamse districten.

Jouw wens om te komen tot een Vereniging Van Surinaamse Districten is nog niet in vervulling gegaan.Politiek is immers weerbarstig.  Jij besefte als geen ander dat de Surinaamse 'Capaciteit' veel te 'smal' is om al die grote ontwikkelingen tot stand te brengen en wilde daarom een grotere betekenis geven aan een Surinaams diasporabeleid.

 Ik ben dankbaar voor alles wat je hebt gegeven. De wijsheden die ik van je hebt geleerd. Jouw lichaam heeft losgelaten. Je bent niet meer van dit 'aardse paradijs'. Goede reis en een behouden aankomst. Dat je aan de poort van het 'hemels paradijs' mag worden ontvangen met Palmen, Engelen gezang, Drums  en Trompetgeschal. Verwelkomd door de Allerhoogste Ziel. Alwaar jouw Ziel in vrede moge rusten. Ik wens de familie van Rudy van harte sterkte.

Barryl Biekman.

 
  1. surinaamse 11
  2. rudy 10
  3. districten 6
  4. samenwerking 4
  5. suriname 4