1. vorige
  2. volgende

In slechts 24 uur tijd zijn zeventigduizend Syriërs en Koerden voor aanvallen van

BERLIJN - In slechts 24 uur tijd zijn zeventigduizend Syriërs en Koerden voor aanvallen van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) naar Turkije gevlucht. Dat heeft de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) zaterdagavond gemeld. Volgens UNHCR moet de Turkse regering rekening houden met de mogelijkheid dat de komende dagen nog eens honderdduizenden migranten het land in stromen. 

De Syriërs werden van huis en haard verdreven door de strijd om de noordelijk gelegen stad Kobani. De afgelopen dagen veroverde IS meerdere dorpen in de omgeving. De UNHCR heeft aangegeven de Turkse regering bij te staan om de massale stroom vluchtelingen goed op te vangen. Het merendeel van de migranten bestaat uit Koerden. Volgens Turkije zijn de afgelopen week zeker honderdduizend Syriërs uit het gebied naar Turkije gevlucht.

"Ik prijs het Turkse gebaar om deze bevolkingsgroep, die zo plotseling met geweld uit hun huizen zijn verdreven, op te vangen en hulp te bieden", aldus de Hoge VN-Commissaris voor Vluchtelingen António Guterres. "De massale instroom toont aan hoe belangrijk het is om ruimte voor asielzoekers vrij te maken en beschikbaar te stellen." Guterres riep de internationale gemeenschap op Turkije en andere aan Syrië grenzende landen die veel migranten opvangen te steunen.

Tijdens het Syrische conflict, dat al meer dan drie jaar duurt, was Kobani een relatief veilig gebied. Meer dan tweehonderdduizend ontheemde Syriërs trokken zelfs naar de stad voor onderdak.

De migranten worden opgevangen in de Turkse provincie Sanliurfa. De Turkse regering zet haast achter de bouw van twee vluchtelingenkampen. De UNHCR heeft al twintig trucks met hulpgoederen naar de vluchtelingen gestuurd en bereid meer leveringen voor. (AP)
  1. turkse 5
  2. syriers 4
  3. turkije 4
  4. unhcr 4
  5. migranten 4