1. vorige
  2. volgende

Argentinië ligt lam

Het openbaar vervoer in Argentinië is ernstig verstoord door een enorme landelijke staking tegen het economische beleid van de regering van president Cristina Fernandez de Kirchner. De meeste bussen, treinen en metro-lijnen in Argentinië rijden niet.

Vakbonden hebben tot de24-uurs staking opgeroepen te midden van publieke onvrede over hoge inflatie, belastingen en lage lonen. De regering zegt dat de staking "anti - democratisch" is, omdat degenen die willen gaan werken, zijn getroffen.

"Het stakingsrecht is vastgelegd in de grondwet, maar daarin is ook het legitieme recht om te werken opgenomen,” heeft Jorge Capitanich, de chef van het kabinet van ministers, op een persconferentie gezegd.

Luchtvaartmaatschappijen zijn genoodzaakt de vluchten te annuleren en havens zijn bijna tot stilstand gekomen. Veel winkels zijn ook gesloten omdat pendelaars niet aan de slag kunnen. Sommigen moesten mijlen lopen om naar het werk te gaan. Veel werknemers in de publieke sector hebben deelgenomen aan de staking, die diensten en scholen heeft beïnvloed.

Vakbonden eisen hogere lonen en lagere belastingen. Ze wijzen de hoge staatsschuld van Argentinië als zondebok voor de jaarlijkse inflatie van meer dan 30 %. De demonstranten hebben ook menselijke ketens gevormd en hebben de belangrijkste toegangswezen naar de hoofdstad Buenos Aires en andere steden geblokkeerd. Er zijn enkele gevallen van geweld gemeld nadat de politie heeft geprobeerd de blokkades te doorbreken. Er zijn ook enkele arrestaties gepleegd.

De vakbonden zeggen datmeer dan een miljoen werknemers hebben deelgenomen aan de staking donderdag. Dit is de tweede algemene staking waar president Fernandez de Kirchner mee wordt geconfronteerd in haar tweede ambtstermijn. In november 2012 werden Buenos Aires en andere steden gedeeltelijk lamgelegd.

  1. staking 6
  2. argentinie 3
  3. vakbonden 3
  4. regering 2
  5. president 2