1. vorige
  2. volgende

Santokhi: Samenleving roept om een Sheriff

‘Sheriff’ is de bijnaam van Chan Santokhi, voorzitter van de VHP. De bijnaam heeft hij gekregen toen hij minister was van Justitie & Politie. Santokhi heeft geen moeite met de bijnaam. Integendeel neemt hij de verantwoordelijkheden en plichten die bij zo een functie horen heel serieus. “Sheriffs zijn ontstaan in het Wilde Westen te midden van bandeloosheid. Zij waren er om ‘law and order’ te brengen en te handhaven” merkt Santokhi op . “Als de samenleving nu roept om een sheriff, dan kun je je voorstellen in welke omstandigheden het land verkeert.”

De bijnaam ‘Sheriff’ is gegeven door Desi Bouterse voordat hij president was. Santokhi stond toen bekend om een hard beleid tegen de criminaliteit. “De veiligheid is zoek in het land en mensen zijn angstig”, meent Santokhi. “De angst wordt opgewekt door de verruwde criminaliteit en de houding van de regering.” Santokhi noemt ter illustratie het geval waarbij gronden werden geoccupeerd en dat er van overheidswege niet werd opgetreden. Minister Edward Belfort doet te weinig aan de situatie, schaadt het veiligheidsgevoel bij de burgers nog meer en wekt de indruk dat de ‘crime’ gedoogd wordt, stelt Santokhi.

De VHP-voorzitter vindt dat Belfort de verkeerde signalen naar de criminelen en de slachtoffers stuurt, wanneer hij criminelen oproept om zich aan te melden. “Hij roept de criminelen op om zich na hun daad aan te melden, maar niet om de gestolen goederen onmiddellijk in te leveren. Na de aanmelding kunnen ze rekenen op strafvermindering. Hij moet zijn houding veranderen en een duidelijk signaal sturen. Hij is politieman maar ik weet niet wat er met hem aan de hand is waardoor hij de politietaal vergeten is.”

De ‘sheriff’ heeft geen moeite met het resocialiseren van criminelen. “Maar laat het niet zo zijn dat criminelen gaan denken ‘mi ne spang, Bellie o giem voorwaardelijk’. Dat is niet correct. Ook de corruptie neemt zodanige vormen aan dat de bevolking het gevoel krijgt dat alles een wilde westen wordt” legt Santokhi uit. "Men wil ‘law and order’. Vandaar de roep om veiligheid, de roep om sheriff. ”

René Gompers

  1. santokhi 8
  2. sheriff 5
  3. criminelen 5
  4. bijnaam 4
  5. voorzitter 2