1. vorige
  2. volgende

De rebellen van de extremistische beweging Islamitische Staat zijn klaar om de

BEIROET - De rebellen van de extremistische beweging Islamitische Staat zijn klaar om de strijd met een militaire coalitie onder leiding van de Verenigde Staten aan te gaan. Dat heeft een woordvoerder van IS maandag gezegd in een 42 minuten durende audioboodschap. Hij riep moslims over de hele wereld op om burgers van de landen die deelnemen aan de coalitie te vermoorden. 

"Oh gelovige, laat deze strijd niet aan je voorbij gaan, waar je je ook bevindt. Je moet de militairen, de beschermheren, de troepen van de tirannen aanvallen. Val hun agenten en de leden van de veiligheids- en inlichtingendiensten aan", aldus Abu Mohammed al-Adnani. "Als je een ongelovige Amerikaan of Europeaan - en in het bijzonder de hatelijke en smerige Fransen - of een Australiër of een Canadees of andere ongelovigen uit de groep ongelovigen die oorlog voeren, zoals de burgers van de landen die zich hebben aangesloten bij de coalitie tegen IS, kan vermoorden, vertrouw dan op Allah en vermoord ze op welke manier dan ook."

Volgens de IS-woordvoerder is de coalitie die de Amerikaanse president Barack Obama aan het smeden is niet in staat om de jihadstrijders van IS te verslaan. Hij waarschuwde mensen om niet toe te staan dat hun zonen zich aansluiten bij de groepen die strijden tegen IS. Doen ze dat wel, dan zorgen de IS-strijders ervoor dat ze 'met hun eigen handen hun graf mogen graven en dat hun hoofd wordt afgehakt'.

De verklaring, die in het Arabisch was opgesteld, werd online gezet door de mediatak van IS, Al-Furqan. De stem van de audioboodschap komt overeen met de stem van andere audioboodschappen die worden toegeschreven aan Al-Adnani.

De Franse minister van binnenlandse zaken, Bernard Cazeneuve, zei het volste vertrouwen te hebben in de veiligheid in zijn land. "Het dreigement om burgers te vermoorden, bovenop de executie van gevangenen en de bloedbaden, laat opnieuw zien wat voor barbaren deze terroristen zijn. Het is een verdere rechtvaardiging van onze strijd (...)", aldus Cazeneuve. "Frankrijk is niet bang, omdat het altijd is voorbereid om op hun dreigementen te reageren." (AP)
  1. coalitie 4
  2. strijd 3
  3. burgers 3
  4. vermoorden 3
  5. staat 2