Obama zei dat 'de enige taal die deze moordenaars begrijpen kracht' is. Diegenen die zich bij IS hebben gevoegd kunnen beter 'het strijdveld verlaten, nu het nog kan', aldus Obama.
Het is volgens Obama wel aan landen in het Midden-Oosten om de omstandigheden te veranderen waardoor extremisme voet aan de grond kan krijgen. "Uiteindelijk is het aan een hele generatie om sektarisme en extremisme af te wijzen, het is een taak voor de mensen in het Midden-Oosten. Een externe macht kan mensen niet van gedachten doen veranderen."
De VS voeren al weken luchtaanvallen uit op stellingen van IS in Noord-Irak, dit op verzoek van de Iraakse regering. Ook Frankrijk voerde bombardementen uit. Deze week werd bekend dat de VS, in samenwerking met vijf Arabische Landen, IS ook in Syrië onder vuur hebben genomen.
Obama ging ook in op de Russische inmenging in Oekraïne. Hij betichtte Moskou er opnieuw van de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne te bewapenen, onderzoekers toegang tot de rampplaats van vlucht MH17 te ontzeggen en zijn eigen troepen zelfs naar Oekraïne te sturen.
"Dit is hoe de wereld eruit ziet als het recht van de sterkste geldt, een wereld waarin de grenzen van een land kunnen worden verlegd door een ander land, een wereld waarin beschaafde mensen niet het stoffelijk overschot van hun geliefden terugkrijgen, omdat daardoor mogelijk de waarheid aan het licht komt", betoogde de president. "Amerika staat voor iets anders."
De Russische minister van buitenlandse Sergej Lavrov leek zich weinig aan te trekken van de felle kritiek. Hij zat in de zaal een stapel papieren te bestuderen, zonder Obama een blik waardig te gunnen.