1. vorige
  2. volgende

Topman Leger des Heils vraagt volharding in het geloof

"Dit land is het bewijs dat mensen van verschillende achtergronden in vrede met elkaar kunnen leven”, zegt de hoogste gezagdrager van het Leger des Heils, generaal André Cox. De topman heeft woensdag een eendaags bezoek gebracht aan Suriname, als onderdeel van een kennismakingstour door het Caribisch gebied. Zijn missie is de gelovigen op te roepen om te volharden in het geloof en om het Christendom beter uit te dragen.

Cox is vorig jaar benoemd tot generaal. Hij probeert zoveel mogelijk landen aan te doen sinds zijn aantreden. Het Leger des Heils is in 126 landen gevestigd. “We kunnen onmogelijk al de landen tijdens het vijfjarige termijn bezoeken. Dus gaan we naar de plaatsen waar we niet zo vaak komen”, geeft Cox aan. Met zijn vrouw, commissioner Sylvia Cox, heeft hij Haïti en Frans-Guyana al bezocht. Suriname wordt voor de tweede keer aangedaan door een generaal van het Leger des Heils. Het eerste bezoek was in 1965. De komst van Cox heeft ook te maken met het negentig jarig bestaan van de geloofstroming in Suriname. Het Leger des Heils is op 10 oktober 1924 opgericht door Henriëtte Alvares.

De drang naar wereldbezit neemt ergere vormen aan. Mensen zetten zich ontzettend in voor het materialistische, meent Cox. De kerk is niet bespaard gebleven van de dingen die scheuringen veroorzaken in samenlevingen. “Er zijn mensen die alleen op zondag voor gemiddeld anderhalf uur christen zijn. Dat is niet wat God van ons wil. Wij moeten nu meer dan ooit leven naar de Bijbelse waarden en normen en vastklampen aan het Geloof en de Belofte. De wereld trekt aan christenen en velen gaan door de knieën. Christenen vertonen hetzelfde wangedrag dat leidt naar verval.

“We hebben veel landen bezocht en hebben geleerd dat de aarde prachtig is, en dat elk mens uniek is en een stel gaven heeft meegekregen. We hebben ook gezien dat de verschillen tussen mensen gebruikt worden om elkaar af te maken, oorlogen te voeren en daarmee de aarde te vernietigen”, deelde Cox zijn ervaringen mee. “Je komt niet veel landen als Suriname tegen. We ervaren de eenheid en de vrede die er heerst en de manier hoe het geloof wordt beleden. Dit land kan als voorbeeld dienen voor de rest van de wereld." Het bezoek van de leiding werd met een speciale dienst en een receptie in hotel Krasnapolsky afgesloten. De leiders vertrekken in de ochtend naar Barbados. De tour wordt afgesloten met een bezoek aan Jamaica.

René Gompers

  1. cox 7
  2. landen 5
  3. mensen 4
  4. leger 4
  5. heils 4