1. vorige
  2. volgende

Surinaamse mediawerkers vertoefden op uitnodiging in China om het Belt and Road Forum, dat op 14 en

Surinaamse mediawerkers vertoefden op uitnodiging in China om het Belt and Road Forum, dat op 14 en 15 mei is gehouden in Beijing, te verslaan. Dit forum is bedoeld om Azië metde rest van de wereld te verbinden. DWT-redacteur Naomi Hoever was erbij. Zij ontdekt de Chinese economische groei aan de hand van een bezoek aan booming provincie Fujian.

Lopend door de straten van het warme subtropische Putian kom je heel wat bezienswaardigheden tegen. Fly-overs, brede straten en honderden flats vormen het beeld in dit stadsdistrict, met ruim 2,8 miljoen inwoners, in de provincie Fujian aan de zuidoostkust van China. Straathosselaars die hun waar aan de man brengen in kraampjes langs de straat of op de bromfiets. Een supermooie veerboot met luxe faciliteiten die de oversteek doet naar Mezhou Island. Deze bekende toeristische plek trekt duizenden bezoekers. Dit is de geboorteplaats van de godin Masu.De provincie Fujian staat ook bekend als toeristische bestemmingmet vele attracties, vooral religieuze en architectonische.

Goede tijden

De wijd uiteenlopende cultuurlandschappen en vele mooie natuurlijke scènes van Fujian spreiden zich uit. De wind die door de bossen waait, fluistert de bezoeker zachtjes toe. Ook het cultureel erfgoed doet niet onder. Op het gebied van infrastructurele ontwikkeling maakt de provincie goede tijden door. En er is een tijdperk begonnenin de provincie waarbij hogesnelheidstreinen het openbaarleven vergemakkelijken.

Eveneens heeft een modern industrieel systeem gestalte gekregen. De ruggengraat van de lokale economie is gestoeld op de volgende industrieën: elektronische informatie, machinebouw en petrochemie. Terwijl opkomende industrieën een verzameling zijn van wetenschappelijk en technologische innovatie. Fujianis rijkelijk gezegend met natuurlijke hulpbronnen onder meer minerale bronnen die er zijn gevonden. De provincie, die voor 70 procent bebost is, staatbekendals de Zuid-Chinese groene schat en behoort tot één van de vier bosrijke gebieden in China.

Economie

De hervormingen in Fujianvonden dertig jaar terug plaats, sindsdien hebben er zich grote veranderingen voltrokken. In economisch en sociaal opzicht bedroeg het bruto binnenlands product (bbp) 2,85 biljoen RMB (ruim 413 miljoen US dollar) met een gemiddeld bbp per inwoner van omgerekend ruim tienduizend US dollar. Handel met het buitenland was in 2016 goed voor ruim 150 miljoen US dollar. De provincie levert een wezenlijke bijdrage aan economische groei van China. De afgelopen jaren heeft de centrale overheid groot belang gehecht aan de verdere ontwikkeling van Fujian. Het beleid in deze provincie is gunstig en zij is aangewezen als hét kerngebied van de 21ste eeuw. Tot nu toe zijn er handelsbetrekkingen met 223 landen en regio's in de wereld. Ook zijn er broederschappen met negentig provincies en staten tevens 36 uitwisselingen in uiteenlopende sectoren.

Schoenenindustrie

De economische groei in China bedraagt in totaal 6,7 procent van het bbp. Deze groei komt in stadsdistrict Putian tot uiting met florerende productiebedrijven. De kurk waarop de economie van Putian drijft is de schoenenindustrie. Eén van de grootste schoenenproductiebedrijven is Putian Footwear Supply Chain Service Center. Het bedrijf heeft ook een showroom waar de schoenen worden verkocht. Visserij, machine-industrie en toerisme boeren eveneens goed. Fujian Fisheries Building is een visverwerkingsbedrijf waar ruim veertigduizend mensen emplooi vinden. De vis- en garnalenvangsten worden op de lokale markt verhandeld waar de prijs dagelijks wordt bepaald door vraag en aanbod. Er worden vooral garnalen geïmporteerd uit het Caribisch Gebied. De stad staat open om ook garnalen uit Suriname binnen te halen. Er is een verscheidenheid aan'seafood'

Ondernemen in Suriname

Shen Long Company NV is in 2007 opgericht in Suriname door Xie Da die uit Putian afkomstig is. Dit bedrijf houdt zich bezig met de vervaardiging van toiletpapier, servetten en andere producten. Shen Long Company doneert jaarlijks goederen aan sociale instellingen. De ondernemer is in 2001 naar Suriname vertrokken met een schamel vermogen van slechts honderd Amerikaanse dollar. Eenmaal in Suriname ging Da aan de slag en spaarde zijn geld en opende een restaurant waar hij tjauwminen nasi verkocht. Toen hij uitgekeken was in deze branche opende hij een levensmiddelenzaak.

Nadat Da genoeg verdiend had, zette hij zijn eigen toiletpapierfabriek op die nu floreert. Op het moment van het bezoek van de Surinaamse journalisten aan de provincie is Da ook aanwezig. Hij straalt het enthousiasme uit van een succesvolle ondernemer, die grootse plannenheeft met Suriname. Op dit moment is hij in onderhandeling met het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme om een stuk grond langs het water te krijgen om een wandelpark op te zetten. Zo wil hij de inspiratie van het Chinese economische succes overbrengen. "Al het moois dat jullie hier zien aan toeristische attracties wil ik ook in Suriname doen. Ik heb nog meer grote plannen die ik in Suriname wil uitvoeren."

  1. provincie 9
  2. suriname 8
  3. fujian 6
  4. china 5
  5. putian 5