1. vorige
  2. volgende

Astrid Deira eerste vrouwelijke Boeing 737-piloot

“Meisjes worden geen piloten, meisjes worden stewardessen. " Astrid Deira haalt zich deze woorden weer in herinnering. Het zijn de woorden van een van haar leraren toen zij zich als achtjarige presenteerde om piloot te worden. Deira is de eerste vrouwelijke Surinaamse piloot die de Boeing 737 van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) vliegt. Op 12 april, gisteren, heeft zij haar inaugurele vlucht als kapitein van de SLM-Boeing 737 vlucht 421 uitgevoerd naar de Cheddi Jagan International Airport.

Deira zegt dat ze door vastberadenheid en veel opofferingen haar droom heeft vervuld. Haar passie om naar de hemel te stijgen, is gevoed door haar vader die bij de SLM heeft gewerkt. Kapitein Deira is 27 jaar geleden bij de SLM begonnen als administratief medewerkster. In die periode heeft ze geld gespaard om haar vliegbrevet te halen. “Het kostte me vijf jaar om dit te bereiken,” zegt ze aan de Guyanese media.

Nadat ze een paar jaar haar vliegvaardigheden in eigen land had aangescherpt, richtte Deira haar blikken op grotere toestellen zoals de Airbus 340, waar ze co-piloot was. Ze heeft zich voorgenomen om er alles aan te doen om de luchtvaartmaatschappij te behouden na haar pensionering. Tot nog toe heeft zij aangename ervaringen met haar job. “...Het was in eerste instantie onhandig als vrouw. Het is een baan die je moet verdienen en je moet hard werken,” zegt de 45-jarige Deira.

In de 22 jaren die zij nu vliegt heeft zij twee Guyanese staatshoofden en tal van Surinaamse regeringsfunctionarissen gevlogen. Nu is zij ingedeeld op de route Suriname-Georgetown-Miami. Deira adviseert jongedames die in haar voetsporen willen treden: “er zullen tegenslagen zijn, maar als je het echt wil, ga ervoor!”

  1. deira 7
  2. slm 4
  3. piloot 3
  4. surinaamse 3
  5. zegt 3