1. vorige
  2. volgende

Parmessar haalt finalelijst post ACP secretaris-generaal niet

Surinames kandidaat, minister Rabin Parmessar, heeft de finale lijst van de Cariforum (Caricom en de Dominicaanse Republiek) voor de post van ACP- secretaris-generaal niet gehaald. Uit de vijf genomineerden vanuit de Caribische regio zijn de kandidaten van Guyana, Jamaica en Trinidad & Tobago geselecteerd, meldt het Guyanese online medium Demerara Waves. Cariforum moet uiterlijk morgen de finale lijst met namen aan het ACP-secretariaat doorgeven.

De drie kandidaten (twee mannen en één vrouw) in de race voor deze internationale post zijn nu de Guyanese ambassadeur Patrick Gomes voor de Europese Unie in Brussel, de Jamaicaanse Patricia Francis, voormalig uitvoerende directeur International Trade Center en Hamid Ghany van Trinidad, politieke wetenschapper en voormalig docent aan de Universiteit van de West Indies.

Naast Suriname, is ook de kandidaat van St Vincent & The Grenadines buiten de boot gevallen. Na indiening van de finalelijst, zal het ACP-secretariaat de kandidaten interviewen, classificeren en presenteren aan de ACP- ministeriële vergadering. Tijdens deze vergadering voorafgaand aan de 8ste ACP-top, die in december plaatsvindt, zal de nieuwe secretaris-generaal worden gekozen.
De criteria gehanteerd voor het selecteren van drie uit de vijf genomineerden zijn nog niet aan de media bekendgemaakt. De kandidaatstelling is afgelopen week besproken tijdens de vergadering van Caricom Buitenlandse Zaken ministers (Cofcor) in New York, in de marge van de VN-top. Suriname heeft zich toen op het standpunt gesteld dat er binnen Cariforum eerst moet worden gekeken welke lidlanden al een regionale en/of internationale positie innemen. Er moet roulatie zijn en een eerlijke verdeling van posten bezetten.

Het is nog onbekend of Suriname de Guyanese kandidaat ook in deze vacante post zal steunen. In 2013, heeft de regering kenbaar gemaakt dat Suriname ambassadeur Albert Ramdin niet zal voordragen voor de post van OAS-secretaris-generaal, maar de Guyanese kandidaat voor de functie van OAS-assistent secretaris-generaal te zullen ondersteunen.
De huidige ACP-secretaris-generaal Alhadji Mumumi van Ghana zit aan tot maart 2015. Zijn opvolger zal het uitdagende proces aangaan om de laatste onderhandelingen tussen ACP-EU te leiden binnen de Cotonou-overeenkomst die in 2020 afloopt.
  1. acp 7
  2. secretaris 5
  3. generaal 5
  4. kandidaat 4
  5. post 4