1. vorige
  2. volgende

Parmessar: Nog in de running voor ACP-secretaris-generaal

Surinames kandidaat Rabin Parmessar zegt dat hij officieel niet op de hoogte is gesteld dat hij niet meer in de running is voor de post van ACP-secretaris-generaal. “Ik heb niet deelgenomen aan het proces van selectie en ben nooit geïnterviewd”, reageert Parmessar verontwaardigd op het nieuws dat Suriname de finalelijst van de Cariforum (Caricom en Dominicaans Republiek) niet heeft gehaald.

Maandag berichtte het Guyanese online medium Demerara Waves dat uit de vijf genomineerden vanuit de Caribische regio de kandidaten van Guyana, Jamaica en Trinidad & Tobago zijn geselecteerd. De drie kandidaten (twee mannen en één vrouw) in de race voor deze internationale post zijn nu de Guyanese ambassadeur Patrick Gomes, de Jamaicaanse Patricia Francis en Hamid Ghany van Trinidad.

Parmessar zegt aan Starnieuws dat hij conform een uitnodiging op 22 september aanwezig was in New York. “Ik moest voor een groep verschijnen om geïnterviewd te worden. Ze wilden mij wegen en kwaliteiten nagaan.” Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken heeft ter plekke het standpunt van Suriname herhaald en gezegd dat de kandidaat niet in deze procedure gaat meedoen. Suriname wilde eerst over de principes discussiëren, hoe gaat de selectie plaatsvinden, wat zijn de criteria. “Dus de kandidaat van Suriname is nooit geïnterviewd en gewogen, dus de kandidaatstelling staat nog recht overeind”. De overige kandidaten zijn wel geïnterviewd door drie ministers van de Cariforum-lidlanden die geen kandidaten hebben genomineerd.

Principieel
Suriname heeft volgens Parmessar al maanden van te voren het standpunt bekendgemaakt dat er binnen Cariforum eerst moet worden gekeken welke lidlanden al een regionale en/of internationale positie innemen. Er moet roulatie zijn en een eerlijke verdeling van posten. “Wij doen niet opportunistisch voor een positie, wij gaan voor nationaal belang en zijn principieel”.

De kandidaatstelling is afgelopen week ook besproken tijdens de vergadering van Caricom Buitenlandse Zaken ministers (Cofcor) in New York, in de marge van de VN-top. “Dit standpunt is op uitmuntende wijs herhaald door minister Lackin. Er is toen een hele discussie ontstaan en is verwezen naar tijdsdruk.” Verder stelt Suriname dat de regio zelf moet beslissen over de kandidaat en de selectie niet moeten worden voorgelegd aan de 80 ACP-lidlanden om te kiezen. “Ik ben er trots op dat Suriname zich op deze principiële zaken richt. Ik wil best gaan voor die competitie, maar wel op een eerlijke basis.”

De ACP heeft afgelopen juni, tijdens de 99ste Sessie van de ACP Raad van Ministers in Nairobi, Kenia, besloten dat de nieuwe secretaris-generaal vanuit de Caribische regio afkomstig zal zijn voor de periode 2015-2020. De Cariforum, bekend als de C-groep heeft tot vandaag om conform de ACP-regels, de namen van de drie kandidaten door te spelen aan het ACP-secretariaat. Op de 8ste ACP-top in december van het jaar zal tijdens de ministeriële vergadering de nieuwe secretaris-generaal worden gekozen. De huidige ACP-secretaris-generaal Alhadji Mumumi van Ghana zit aan tot maart 2015.

  1. acp 8
  2. suriname 7
  3. kandidaten 5
  4. kandidaat 4
  5. parmessar 4