1. vorige
  2. volgende

Eerste Ebola-geval op Amerikaans vasteland

Het eerste geval van het dodelijke Ebola-virus op Amerikaanse bodem is geregistreerd in Dallas, Texas. Ambtenaren van het Texas Health Presbyterian Hospitaal zeggen dat de geïdentificeerde patiënt in isolatie wordt gehouden.

Vermoed wordt dat de man met het virus is besmet in Liberia voordat hij zijn reis twee weken geleden ondernam naar de Verenigde Staten (VS). Meer dan 3.000 mensen in West-Afrika zijn al overleden aan Ebola en een klein aantal Amerikaanse hulpverleners is hersteld nadat het was overgevlogen naar de VS.

"Een individu dat is gereisd van Liberia is gediagnosticeerd met Ebola in de Verenigde Staten," zei directeur Thomas Frieden van Centers for Disease Control en Prevention dinsdag aan verslaggevers. Volgens Frieden heeft de niet bij naam genoemde patiënt, Liberia op 19 september verlaten en kwam hij de volgende dag in de VS aan zonder symptomen van het virus.

Begin augustus werd de Amerikaanse hulpverlener Nancy Writebol overgevlogen naar Atlanta. Een maand na haar terugkeer naar de VS, was zij goed hersteld om verslaggevers te woord te staan.

De symptomen van het virus werden op 24 september zichtbaar bij de patiënt in Texas. Vier dagen later is hij opgenomen in een Texaans ziekenhuis en geïsoleerd. Een functionaris van het ziekenhuis vertelde verslaggevers dinsdag dat de instelling al procedures heeft om met dergelijke potentiële gevallen om te gaan. Volgens voorlopige informatie was de patiënt niet betrokken bij de behandeling van Ebola-geïnfecteerden toen hij in Liberia was.

Gezondheidsambtenaren zijn bezig om alle mensen die in contact zijn gekomen met de niet bij naam genoemde patiënt toen hij besmettelijk was, te identificeren. Die mensen zullen gedurende 21 dagen worden gecontroleerd om na te gaan of een Ebola-gerelateerde koorts zich bij hen ontwikkelt. Volgens Frieden is het mogelijk dat iemand die in direct contact met de patiënt is gekomen in de komende weken Ebola ontwikkelt.

Maar "het eindresultaat is dat ik er niet aan twijfel dat we deze invoer, dit geval van Ebola, kunnen controleren zodat het virus zich niet op grote schaal verspreid in dit land," voegde hij eraan toe. "We zullen het hier stoppen."

De Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat er tot nu toe meer dan 3.000 mensen zijn gestorven aan het virus. De dodelijke slachtoffers zijn vooral in Liberia gevallen. In Nigeria en Senegal lijkt het virus te zijn bedwongen, daar zich bijna een maand geen nieuwe gevallen hebben aangediend. Het Ebola-virus geldt als ’s werelds meest dodelijke uitbraak.

  1. ebola 8
  2. virus 8
  3. patient 6
  4. liberia 5
  5. mensen 4