1. vorige
  2. volgende

Op internet is een video verschenen waarop vermoedelijk te zien is hoe de Britse

CAIRO - Op internet is een video verschenen waarop vermoedelijk te zien is hoe de Britse gijzelaar Alan Henning wordt onthoofd door de extremistische organisatie Islamitische Staat. De 47-jarige Henning had zich vorig jaar aangesloten bij een hulpkonvooi en werd op 26 december ontvoerd, kort nadat hij met het konvooi de grens tussen Turkije en Syrië was overgestoken. 

Eerder deze week smeekte Hennings vrouw Barbara IS nog haar man te laten gaan. "Laat hem alstublieft vrij. We hebben hem thuis nodig", zei ze op televisie. Tientallen Britse moslimleiders hadden er ook bij IS op aangedrongen om Henning vrij te laten. Barbara Henning zei zich gesterkt te voelen door de 'wereldwijde verontwaardiging' over de gevangenschap van haar man.

De video werd vrijdagavond gepubliceerd en lijkt op de andere onthoofdingsvideo's die IS eerder op internet plaatste. Aan het eind van de video dreigt een strijder van IS opnieuw een gijzelaar om te brengen. Het zou gaan om een Amerikaan Peter Kassig.

"Obama, je bent begonnen met luchtaanvallen op Shams (Syrië, red.) die ons volk blijven treffen, het is dan ook gerechtvaardigd dat we nu iemand van jullie volk treffen", zegt een gemaskerde man.

Het is vooralsnog onmogelijk om de authenticiteit van de video te controleren, maar de beelden werden op dezelfde manier gepubliceerd als de eerdere video's.

Het is inmiddels de vierde video die door IS is gepubliceerd. De onthoofdingen zelf worden niet getoond, maar wel is te zien hoe de beul, die met een Brits accent spreekt, een lang mes in handen heeft en een begin lijkt te maken met de executie. Eerdere slachtoffers waren de Amerikaanse verslaggevers James Foley en Steven Sotloff en de Britse hulpverlener David Haines. (AP)
  1. video 5
  2. henning 4
  3. britse 3
  4. man 3
  5. gepubliceerd 3