1. vorige
  2. volgende

“Mijn dag kan niet meer stuk

“Mijn dag kan niet meer stuk. Marina Silva ligt eruit. Brazilie is gered!” Opgelucht lacht de vader van mijn zoontjes vriendje en neemt een slok bier. De verkiezingen van Brazilië, afgelopen zondag, vonden gelijktijdig plaats met de verjaardag van mijn achtjarige jongste kind.  

Genoeg gespreksstof dus op het kinderfeestje. "Brazilië is gered, of bedoel je dat het bedrijfsleven gered is? ", zegt een vriendin die aan het meeluisteren is vinnig.  Ze is duidelijk minder blij met de uitslag en begrijpt niet hoe Aéc¡o Neves, die een paar weken geleden nog nauwelijks mee telde in de opiniepeilingen en bleef steken op 17 procent, nu ineens 35 procent van de stemmen heeft binnengesleept. "Marina deed het juist zo goed, ze stond weken op de tweede plaats, vlak onder Dilma", zegt de vriendin beteuterd.

Ze zag de van oorsprong straatarme dochter van een rubbertapper uit de Noordelijke staat Acre, die pas op haar zestiende leerde lezen en schrijven en zich opwerkte tot politicus, wel zitten. "Misschien komt het omdat  'jouw' Marina niet zo geloofwaardig overkomt? Wat hebben we aan een onervaren president? Brazilië is geen dorp, maar een wereldmacht!" De vader van mijn zoontjes vriendje geeft toe dat hij er als ondernemer alle belang bij heeft dat Neves wint. "Hij is econoom, komt uit het bedrijfsleven  en hij lijkt me beter te begrijpen hoe je ons land uit de economische crisis helpt dan  Dilma en Marina bij elkaar." 

Terwijl op de achtergrond de kinderen spelen en de feeststemming er goed in zit, buigt dit groepje volwassenen zich over de verkiezingsuitslag en de toekomst van Brazilië.  Althans de voorlopige uitslag, want een nieuwe president heeft Brazilië nog niet. Niemand heeft de absolute meerderheid van meer dan vijftig procent van de stemmen gehaald en dus komt er een tweede ronde, eind oktober.  

De zakenman die blij is met de winst van Aécio Neves pakt een stuk kip van een schaal waar zojuist een nieuwe lading vers en warm vlees vanaf de churrasco ( barbecue) is opgelegd. "Als Dilma blijft zitten, dan wordt er alleen nog maar meer geld aan ambtenaren en de overheid uitgegeven", zucht hij. "Maar wat dacht je dan van de veertig miljoen mensen die vanuit de armoede nu zijn opgeklommen en de koopkracht, die 'jouw' bedrijven zo hard nodig hebben, stimuleren?  Dát is allemaal te danken aan Dilma", vinden andere ouders die erbij zijn komen staan. 

Het kan nog wel eens spannend worden de komende weken, want de sfeer van de campagne is na deze eerste verkiezingsronde een stuk agressiever en feller.  Op het kinderfeestje blijft het in elk geval gezellig en zijn de politieke tegenstanders het over één ding die verkiezingsdag roerend eens: de churrasco is heerlijk.

www.ninajurna.com
  1. brazilie 6
  2. marina 4
  3. dilma 4
  4. stuk 3
  5. gered 3