1. vorige
  2. volgende

Gedeeltelijke maansverduistering rond 2 uur

Als het niet bewolkt is zal in de ochtend volgens berekening van de NASAeengedeeltelijke maansverduistering plaatsvinden voor het noordelijk deel van Zuid-Amerika. Deze maansverduistering zal voor Suriname zichtbaar zijn bij onbewolkt weer om 1.55 in de ochtenden zal zich voortzetten tot een totale maansverduistering voorNoord-Amerika.

Een maansverduistering kan erg indrukwekkend zijn. Tijdens de verduisteringbevindt de maan zich volledig of gedeeltelijk in de kernschaduw van de aarde en valt er geen direct zonlicht meer op de maan. Echter, een beetje zonlicht valt door de aardatmosfeer en wordt gebroken tot een rode kleur op de maan, waardoor dit het maanoppervlak alsnog kan bereiken. Er komt hierdoor een rode gloed op de maan.

Het is nu sterk bewolkt boven Paramaribo. De kans is groot dat de maansverduistering niet te zien zal zijn. Maansverduisteringen doen zich alleen voor bij volle maan, wanneer de maan tegenover de zon staat. Er doet zich niet bij elke volle maan een verduistering voor, doordat de baan van de maan helt ten opzichte van het baanvlak van de aarde rond de zon. Er zijn liefst vier volledige maansverduisteringen in aantocht. Op 15 april valt de schaduw van de aarde de eerste keer over de maan. De serie van vier opeenvolgende totale verduisteringen vindt plaats met tussenpozen van ongeveer zes maanden: 15 april 2014, 8 oktober 2014, 4 april 2015 en 28 september 2015.

Als zich vier totale maansverduisteringen op rij voordoen, spreekt men van een tetrade. In de 21e eeuw zijn er in totaal negen tetrades. Tussen 1600 en 1900 waren er helemaal geen tetrades.

De Geografen Vereniging Suriname

Hein Raghoebar M.SC.
  1. maan 9
  2. maansverduistering 5
  3. totale 3
  4. aarde 3
  5. valt 3