1. vorige
  2. volgende

Aantasting natuurpark Brownsberg wordt tegengegaan

PARAMARIBO, 16 apr – De voortdurende aantasting van het natuurpark Brownsberg zal een halt worden toe geroepen. Dit belooft minister Steven Relyveld van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer, RGB. De dreigende teloorgang door mijnactiviteiten van goudzoekers, zal niet langer getolereerd worden.

Weliswaar is het niet de eerste keer dat een regeringsfunctionaris bescherming belooft van het natuurpark in Brokopondo. Al tijdens de regering Venetiaan was een beter beheer aangekondigd van dit publieke bezit. De Brownsberg is meer een grote heuvel vol bos, planten en dieren. Maar goudzoekers uit vooral omliggende gemeenschappen zijn er niet meer weg te slaan sinds er ook goud werd gevonden. “De problematiek van Brownsberg staat hoog op mijn prioriteitenlijst”, zegt Relyveld tegenover de Ware Tijd.

Een prioriteitenlijst waar overigens ook de landproblematiek prominent op prijkt. Brownsberg vergt speciale aandacht, zeker ook vanwege de sociale kant. “We werken aan een plan van aanpak. Een onderdeel daarvan is dat we jachtopzieners onderaan de berg stationeren om controle uit te oefenen”, aldus Relyveld. Daar blijft het niet bij. Met plaatselijke autoriteiten zal gesproken worden over alternatieve werkgelegenheid.

  1. brownsberg 4
  2. relyveld 3
  3. natuurpark 2
  4. belooft 2
  5. goudzoekers 2