1. vorige
  2. volgende

‘Moengo Festival gaat door met of zonder geld’

“Als we stoppen wat dan? Wat met al dit talent?” vraagt Marcel Pinas zaterdag retorisch tijdens de persconferentie van het Moengo Festival 2017. “Vele van deze jonge mensen doen het niet goed op school. Wij zijn een alternatief. Daarom gaan we door, met of zonder geld”, meent hij. Ondanks het wegvallen van grote sponsoren heeft de stichting Kibii, gemeend om dit festival dat Moengo internationaal op de kaart heeft gezet, toch te organiseren. Het evenement, waar diverse podiumkunsten centraal staan, heeft dit jaar als thema ‘Pee fu wini 2’.

Gestart met een paar duizend bezoekers per weekend, werden tijdens de vierde editie zesduizend bezoekers per dag geregistreerd. Dit jaar wordt er een bijdrage van de mensen gevraagd. Daarom wordt het grote terrein voor het museum waar het hoofdpodium wordt opgezet, afgebakend. "Onze grote sponsoren zijn weggevallen en om de continuïteit van het festival te garanderen moeten we wel denken aan het genereren van fondsen", stelt Donovan Pramy, coördinator van het evenement. "Met fondsen is er een ontwikkelingsvisie voor de komende vijf jaar. Zonder fondsen duurt dat tien jaar."

Pinas zegt dat er momenten zijn waarop hij wil opgeven, maar dan wordt hij bemoedigd door Pramy om door te gaan met het organiseren van het festival. Ook is zijn team ondanks de tegenslagen van de afgelopen maanden zeer gemotiveerd. Wat Pinas als een enorme boost heeft ervaren, is de manier waarop artiesten hebben gereageerd toen zij gevraagd werden voor deze vijfde editie. "Het is te merken dat men in jou gelooft. Men heeft geloof in het project en wat het kan betekenen voor deze stad, maar ook voor Suriname. Artiesten hebben echt een zeer sociaal tarief gevraagd om hier te staan op het podium", licht hij toe. Artiesten zoals Jackson Blai, Badderman, Da Reti Pasi, Lantje en Norma Sante staan geprogrammeerd. Pinas stelt dat hij soms onderschat wat in de vijf jaar is neergezet met het festival. "Dan belt iemand uit het buitenland en zegt: 'Mister Pinas you are doing great things in Moengo'. Dn dan denk ik 'wauw, we moeten doorgaan'."
  1. jaar 5
  2. pinas 5
  3. festival 5
  4. fondsen 3
  5. grote 3