1. vorige
  2. volgende

Turkije heeft aan de Verenigde Staten en andere leden van de coalitie tegen de

WASHINGTON - Turkije heeft aan de Verenigde Staten en andere leden van de coalitie tegen de groep Islamitische Staat toestemming gegeven om Turkse bases te gebruiken voor aanvallen op de extremisten in Syrië en Irak. Dat hebben Amerikaanse defensiemedewerkers zondag gezegd. 

Turkije en andere Amerikaanse bondgenoten dringen er bij de VS op aan om binnen Syrië een no-flyzone in te stellen en een bufferzone aan de Syrische kant van de grens met Turkije te vormen. De Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel zegt dat Amerikaanse leiders open staan voor discussie over een 'veilige zone', maar 'niet actief overwegen' er een in te stellen.

De Amerikaanse stafchef generaal Martin Demposey schat dat er honderden vliegtuigen en een miljard dollar per maand nodig zijn om een gebied in Syrië te handhaven dat veilig is voor aanvallen van zowel IS als van de Syrische luchtmacht. Garantie dat dit een eind aan de burgeroorlog in Syrië zal bespoedigen is er niet. Toch acht hij het denkbaar dat er in de toekomst 'omstandigheden zijn waarin dit onderdeel wordt van de campagne', zei Dempsey in een programma van ABC.

Turkije heeft zaterdag ook toegezegd strijders van de gematigde Syrische oppositie te gaan trainen op zijn grondgebied. Volgens Turkije gaat het om zo'n vierduizend man, die eerst door de Turkse veiligheidsdiensten tegen het licht zullen worden gehouden.

Veiligheidsadviseur Susan Rice zei dat de VS Turkije niet hebben gevraagd zelf grondtroepen naar Syrië te sturen. De VS 'blijven met Turkije praten over andere manieren waarop zij een belangrijke rol kunnen vervullen'. Ze zijn al essentieel in het verhinderen van de toestroom van buitenlandse strijders naar Syrië en de export van olie via Turkije. "Er zijn veel manieren waarop Turkije een bijdrage kan leveren", zei Rice.
  1. turkije 9
  2. syrie 6
  3. amerikaanse 5
  4. syrische 3
  5. turkse 2