1. vorige
  2. volgende

Assembleelid Ricardo Panka van de Mega Combinatie (NDP) is maandag via Schiphol

SCHIPHOL - Assembleelid Ricardo Panka van de Mega Combinatie (NDP) is maandag via Schiphol, Nederland, naar Brussel afgereisd voor een vergadering van het Bureau van de Afrikaanse Caribische en Pacifische landen (ACP). Op de agenda staat onder andere het voorbereiden van de Joint Parliamentary Assembly (JPA) van de ACP en de Europese Unie (EU).  

Het Bureau, waar Suriname zitting in heeft, is het besluitvormende orgaan van de ACP-parlementariërs. 

De JPA zou aanvankelijk in september plaatsvinden. Op verzoek van het Europees Parlement is die bijeenkomst verschoven. Volgens Panka wordt de bijeenkomst gehouden van 1 tot en met 3 december in Port Vila (Vanuatu). 

De vergadering komt twee keren per jaar bijeen voor discussies over onderwerpen die ACP landen raken. Ebola was een van de agendapunten die in september besproken zou worden. Volgens Panka komen in december sowieso twee onderwerpen terug, namelijk de stand van zaken met betrekking tot de Economische Handelsverdragen (EPA) en de toekomst van de ACP-EU relatie.

De EPA's geven de 79 lidlanden een bevoorrechte positie voor de uitvoer van producten naar de EU. Daartegenover moeten de ACP-landen onder meer alle importbeperkingen voor producten uit andere landen, met name Europa, opheffen. Het huidig samenwerkingsverdrag tussen ACP en de EU zal in 2020 eindigen. Beide organisaties buigen zich nu reeds over hoe verder na 2020.

 

 
  1. acp 7
  2. landen 4
  3. panka 3
  4. schiphol 2
  5. vergadering 2