1. vorige
  2. volgende

Bolivia: vijf dagen eerbetoon aan 'Che' bij 50ste sterfdag

LA PAZ- Bolivia eert vanaf donderdag gedurende vijf dagen Ernesto 'Che' Guevara, ter gelegenheid van zijn vijftigste sterfdag op 9 oktober. Op die datum in 1967 executeerden militairen van het Boliviaanse leger hét symbool van de Cubaanse Revolutie.

De herdenkingsplechtigheden voor de Argentijn, die fungeerde als rechterhand van de Cubaanse revolutionair Fidel Castro, vinden plaats in aanwezigheid van het Boliviaanse leger. "De gewapende troepen begeleiden mij tijdens al mijn activiteiten. Ik heb met hen gesproken over het eerbetoon en ook dan zullen ze mij begeleiden. Maar ik herhaal: de gewapende troepen zijn ontstaan in de anti-imperialistische 19e eeuw", zo verklaarde president Evo Morales vandaag.

Volgens het staatshoofd zal de belangrijkste plechtigheid volgende week maandag 9 oktober plaatsvinden in Vallegrande, de stad waar het stoffelijk overschot van 'Che' werd bewaard in een noodmortuarium. Bij het eerbetoon zullen volgens Morales de vicepresidenten van Cuba en Venezuela aanwezig zijn alsook 'vier kinderen van 'Che' en enkele van zijn broers' en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties uit Argentinië en Peru.

Enkele oud-militairen maakten desondanks bekend niet te zullen deelnemen aan de plechtigheden omdat er in hun ogen eer betoond zou moeten worden aan hen. "We zullen niet aanwezig zijn bij het eerbetoon omdat we het als een politieke daad beschouwen", zo verklaarde Mario Moreira tegenover de krant Pagina Siete. Moreira is een vertegenwoordiger van de militairen die vochten tegen 'Che'. "De Boliviaanse Staat heeft de verplichting ons eer te betuigen want wij hebben ons vaderland verdedigd."

Tijdens de gewapende strijd van het Boliviaanse leger tegen de guerrilla van 'Che' Guevara kwamen 58 soldaten om het leven. Ernesto Guevara werd tijdens gevechten op 8 oktober 1967 gevangen genomen en de de volgende ochtend gefusilleerd door het Boliviaanse leger, geadviseerd door de Verenigde Staten. AFP/AD.nl

  1. che 5
  2. boliviaanse 5
  3. leger 4
  4. guevara 3
  5. oktober 3