1. vorige
  2. volgende

Mammazorg St. Vincentius Ziekenhuis -poli

‘Vrouw weest u zuinig op uw borsten’, laat u vroegtijdig checken voor borstkanker, zodat wij het samen vroegtijdig kunnen elimineren.’ Dit zei de algemeen directeur van het St. Vincentius Ziekenhuis (SVZ), Manodj Hindori, bij de opening van de eerste mammazorg-poli in het ziekenhuis, ‘Mammazorg SVZ’. Men kreeg ook de gelegenheid om de mammazorg-poli te bezichtigen die de zorg van vrouwen met borstkanker zal optimaliseren. Vrouwen met borstkanker en hun families zullen tijdens het hele traject van diagnose, behandeling en nazorg door een multidisciplinair team begeleid en ondersteund worden.

Tijdens deze plechtigheid werd door de president van Inner Wheel Paramaribo, Peggy-Ann Bergen, een borstprothese overhandigd aan de algemeen directeur. Inner Wheel Paramaribo en het St. Vincentius Ziekenhuis zijn ook een samenwerkingsovereenkomst aangegaan om vrouwen, die vanwege borstkanker een borstamputatie hebben moeten ondergaan, aan een borstprothese te helpen. Inner Wheel Paramaribo heeft middels fundraisingactiviteiten gezorgd voor de inrichting van de mammazorg-ruimte. Ook op Devina’s Interprises is er een beroep gedaan en volgens de eigenaar hebben zij ondersteuning aangeboden om zo meer vrouwenlevens te redden en zodat de vrouw kan terugvallen op de nodige zorg en ondersteuning.

Omring je door positieve vibes
Om de begeleiding van de groep zorgvragers op professionelere wijze te doen plaatsvinden, is er op 16 januari 2014 de Commissie Mammazorg SVZ ingesteld onder voorzitterschap van Rosita Emanuelson. Zij is een van de zorgverleners die op eigen initiatief de patiënten bijstond en de nodige ondersteuning gaf. Gisteren was het voor haar een heel bijzonder moment en gaf zij aan dat de zorg naar de patiënten toe met borstkanker nu op een heel professionele manier aangepakt kan worden. Gisteren was het ook precies vier jaar dat borstkanker bij haar geconstateerd werd. Volgens Emanuelson was het voor haar een heel zwaar moment. Volgens haar is het belangrijk dat mensen in deze momenten meer door een positieve vibe omringd worden en zichzelf leren accepteren. Zij is haar zoon, Shaquille Emanuelson, ook heel dankbaar die haar door alle momenten heeft bijgestaan. Rosita zal ook de opleiding tot counselor volgen die door Inner Wheel Paramaribo verzorgd zal worden. Inner Wheel zal het personeel ook trainen ten aanzien van het aanmeten van de borstprothese.

Vrouwen worden vaak aan hun lot overgelaten
Volgens Helianthe Redan, coördinator van mammazorg, kunnen alle vrouwen langs lopen voor counseling. Volgens Redan worden mensen aan hun lot overgelaten en middels deze poli willen zij vrouwen in alle facetten op hun eigen manier ondersteuning bieden. Redan gaf aan dat er met zorgpakketten gewerkt zal worden. ‘Jammer genoeg zijn die pakketten niet verzekerd door zorgverzekeraars, maar dat wordt onze tweede stap’, aldus Redan. Op de vraag als er genoeg voorlichting is voor deze groep gaf Redan aan dat men veel verder is in vergelijking met de jaren daarvoor, maar dat het veel beter kan, gezien de gezondheidszorg niet stil staat. Volgens Redan zijn er drempels die men moet overbruggen, vooral de culturele drempel. ‘Wij willen werken aan de bewustwording dat vrouwen in een vroeg stadium ontdekken wat er gebeurt in hun lichaam, en hun weer inzetbaar maken in de maatschappij.

Borstkanker of mammacarcinoom is een van de meest voorkomende vormen van kanker bij vrouwen. Gemiddeld raakt 1 op de 9 vrouwen geconfronteerd met deze vorm van kanker. Vaak moeten een of beide borsten, die door borstkanker zijn aangetast, chirurgisch worden geamputeerd (mastectomie). Dit gaat veelal gepaard met grote emoties en angsten bij de vrouwen en hun familieleden. Vrouwen zitten met veel vertwijfeling over de mogelijke terugkeer van kwaadaardige kankercellen, over hun vrouwelijke aantrekkelijkheid en over hun verder leven.

DA

  1. vrouwen 11
  2. borstkanker 8
  3. mammazorg 6
  4. redan 6
  5. inner 5