1. vorige
  2. volgende

Illegalen melden zich voor generaal pardon

PARAMARIBO- Ondanks de hoge kosten melden illegale buitenlanders die in aanmerking komen voor legaal verblijf in Suriname - het zogenoemde generaal pardon - zich in redelijke mate aan. “Er hebben zich ruim dertig individuen aangemeld en meer dan 150 personen die verbonden zijn aan bedrijven in Suriname”, zegt waarnemend minister Ferdinand Welzijn van Justitie en Politie (Juspol).

De meeste aanvragen komen van mensen uit Venezuela, Cuba, China, Haïti en Maleisië. Welzijn heeft maandag de eerste vier beschikkingen voor legaal verblijf de komende twee jaar in Suriname uitgereikt aan vier Cubanen en een Chinees. De Cubanen betaalden 600 US dollar per persoon, terwijl de Chinees het vijfvoudige - 3000 US dollar - voor het verblijfsdocument.

Tot afgelopen maandag waren er 21 verblijfsvergunningen reeds getekend door de minister sedert het begin van de operatie drie weken terug. Welzijn waarschuwt dat na deze periode van 'gratie' illegalen onherroepelijk uitgezet zullen worden.

Mensen die illegaal het land binnen zijn gekomen zullen niet in aanmerking komen voor legalisatie. Er zijn naar schatting duizenden illegaal in Suriname. Hoeveel in aanmerking komen voor legalisatie zal volgens Welzijn nog moeten blijken. Uit de aanmeldingen kunnen er ook mensen zijn die het land uitgezet moeten worden, zoals in eigen land gezochte criminelen.

  1. komen 4
  2. suriname 4
  3. welzijn 4
  4. aanmerking 3
  5. land 3