1. vorige
  2. volgende

President zal oppositie betrekken bij organisatie verkiezing

President Desi Bouterse vindt dat het "spijkers op laag water zoeken is" om te stellen dat de samenwerking met Pertjajah Luhur is opgezegd omdat de Nationale Democratische Partij (NDP) Binnenlandse Zaken wil hebben om te kunnen frauderen bij de verkiezing. Bouterse zei op een persconferentie vandaag dat hij de oppositie zal betrekken bij de organisatie van de verkiezingen.

De president haalde aan dat toen Ramon Abrahams als minister vervangen is, de NDP verwachtte dat zijn opvolger Rabin Parmessar de eerste vervanger zou worden van de vicepresident. Bouterse zei dat Parmessar een uitstekend assembleelid was, maar de raad van ministers is een andere zaak is. Voorgesteld werd dat minister Lamuré Latour de vervanger zou worden van de vicepresident. Bouterse deelde mee dat vicepresident Robert Ameerali toen opperde dat Soewarto Moestadja van Pertjajah Luhur de persoon was die het meeste in aanmerking kwam om hem te vervangen. De president benadrukte dat hij hiermee gelijk akkoord is gegaan en de plek van de NDP heeft afgestaan. Hij vindt de beschuldigingen van Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur, uit de lucht gegrepen. Bouterse zei dat de periode van de regering uitgezeten zal worden. Er komen geen vervroegde verkiezingen.

Op een vraag tijdens de persconferentie, bracht Bouterse in herinnering dat wijlen Jagernath Lachmon die voorzitter van de VHP was, in 1987 heeft gezegd dat de verkiezingen toen de eerlijkste waren die ooit georganiseerd zijn in Suriname. "Ik zal de oppositie betrekken bij de organisatie", zei Bouterse. Hij legde nogmaals uit dat het uit de coalitie zetten van Pertjajah Luhur te maken heeft met chantage en verraad. Dit pikt hij niet van een coalitiepartner. De president werd volledig ondersteund door coalitiepartner Ronnie Brunswijk, die zei Somohardjo meerdere malen gewaarschuwd te hebben om Bouterse niet te chanteren. "Dit is geen Nieuw Front", zei Brunswijk. Hij merkte op dat Somohardjo gewend is te chanteren en in het openbaar de coalitie vaker voor schut heeft gezet.
  1. bouterse 8
  2. president 4
  3. pertjajah 4
  4. luhur 4
  5. ndp 3