1. vorige
  2. volgende

Sancties tegen transporteurs in voorbereiding

Voor transporteurs die regelmatig de Wijdenboschbrug op- en afgaan, is aan de zijde van Paramaribo en Meerzorg een cabine geplaatst. Aan de voet van de brug zullen controles uitgevoerd worden bij elke vrachtwagen.

Het ministerie van Openbare Werken, Transport & Communicatie (OWT&C) heeft vandaag in een persconferentie laten weten dat er sancties in voorbereiding zijn tegen transporteurs die de regels niet naleven. Het gaat met name om transporteurs die zware ladingen vervoeren. Henk Wip, hoofd van de afdeling Verkeer OWT&C, gaf aan dat er voorstellen zijn gedaan bij het ministerie van Justitie en Politie voor een eventuele aanpassing van de wetgeving.
Zo is er een voorstel gedaan aan de procureur-generaal om de boetestructuur aan te passen. Behalve de boetestructuur, zullen binnen de wetgeving ook andere zaken aangepast worden, waarvan de samenleving op de hoogte gesteld zal worden. “Bij overbelading van voertuigen boven een bepaalde marge, zal de chauffeur of truckhouder verplicht zijn de lading over te laden of af te laden. Ruimte daarvoor zal gecreëerd worden op de vaste locaties van controle”, zei Wip.
De overheid zal hierbij uitkijken naar beschikbare ruimtes voor de metingen, maar ook voor het afladen of bufferen. Degene die in overtreding is, zal moeten betalen voor de kosten voor het bufferen, afladen of opslaan van het materiaal. De boetes zullen dusdanig zijn dat overtreding ontmoedigd wordt.
De vaste locaties voor controle en metingen zullen naderhand bepaald worden, maar de mobiele controles kunnen elk moment en overal plaatsvinden. Voor transporteurs die regelmatig de Wijdenboschbrug op- en afgaan, is aan de zijde van Paramaribo en Meerzorg een cabine geplaatst. Aan de voet van de brug zullen controles uitgevoerd worden bij elke vrachtwagen.

Ook is het ministerie van plan om de kosten van eventuele schade die aangericht wordt, te verhalen, op de veroorzakers. “De verzekeringmaatschappijen kunnen niet de volledige schade dekken. Er zal gesproken worden met de verzekeraars voor het verhogen van de premie bij vrachtwagens of ander alternatief”, aldus Wip.
“Aan de hand van de inspectie van de Surinaamse wegen, is men tot de constatering gekomen dat de wegen te snel kapot gaan door bestuurders van zwaar materieel die de asdruk overschrijden.” Dit zei Geo Norden, directeur van WAS, vandaag tijdens de persconferentie. In het kader van de ordening van zwaar transport, zijn enkele medewerkers van het ministerie en de Wegenautoriteit Suriname (WAS) beëdigd tot buitengewoon agent van politie. “Vanwege de drukke werkzaamheden van de politie, kunnen zij er niet altijd bij zijn voor de controle. Met de beëdiging kunnen medewerkers van de WAS bij hun aslast metingen op straat, zaken verbaliseren en boetes opleggen, waarna de truckhouder zijn boete kan betalen bij het parket”, zei Norden.

-door Priscilla Kia-

  1. transporteurs 4
  2. ministerie 4
  3. controles 3
  4. politie 3
  5. controle 3