1. vorige
  2. volgende

Rijstteelt in Coronie wordt nieuw leven ingeblazen

Negen boeren uit het district Coronie krijgen de gelegenheid om weer aan rijstteelt te doen. Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zal via zijn werkarm Surzwam zorgen voor de infrastructuur en de input. Dit project is een initiatief geweest van de PALU-assembleeleden Henk Ramnandanlal en Anton Paal samen met de boeren, onder leiding van Johan Hooplot. Er is jarenlang aangedrongen bij de regering voor meer aandacht voor landbouw, met name in Coronie.

De boeren zullen getraind worden in het kweken van de nu gangbare ADRON-lijnen. Minister Soeresh Algoe van LVV gaf samen met de initiatiefnemers het startsein voor de herstart van de rijstteelt. De boeren hoeven de gemaakte onkosten pas na de verkoop van hun product zonder rente aan de Staat terug te betalen. Algoe heeft uiteindelijk vooruitlopend op de start van de cultuurtechnische werkzaamheden ook een managementteam, onder leiding van de ressortleider Mahamed Khodabaks, geïnstalleerd dat dit project verder moet trekken.

In eerste instantie zal er 187 hectare worden ingezaaid. Dit moet in december al zo ver zijn. De hoop van vele Coronianen is dat heel gauw er een inzaai van 1000 hectare wordt bereikt. Ongeveer zes maanden terug zijn de gesprekken om te komen tot de herstart van de rijstteelt in Coronie begonnen. De minister merkte op dat toen er geen beweging kwam in het project, de initiatiefnemers dachten dat er geen actie zou komen. De minister heeft in verband met Wereld Voedsel Dag gisteren ook enkele landbouwmachines overhandigd aan vier landbouw organisaties uit Coronie en Nickerie.

  1. boeren 4
  2. coronie 4
  3. rijstteelt 3
  4. landbouw 3
  5. project 3