1. vorige
  2. volgende

Suriname heeft naar de verkiezingen toe nog veel werk te verzetten wat betreft de

PARAMARIBO - Suriname heeft naar de verkiezingen toe nog veel werk te verzetten wat betreft de toegankelijkheid voor mensen met een beperking. De Surinaamse wet beperkt zich tot bijstand op de dag van de verkiezing. Binnenlandse Zaken doet er echter alles aan om deze groep organisatorisch tegemoet te komen, zegt de secretaris van de beleidscommissie verkiezingen 2015 en lid van het managementteam, Arun Hardien. 

Eén van de zaken die voor deze verkiezing niet haalbaar is, is het braille stembiljet voor slechtzienden. Ook de lessenaar in de stemhokken is niet berekend op mensen in een zittende houding. Om dit aan te passen en het brailleschrift toe te voegen moet de wet worden gewijzigd.

Wel komen er opritten voor mensen in een rolstoel. "Informatieprogramma's op televisie zullen worden ondertiteld en in gebarentaal worden gepresenteerd", zegt de voorzitter van de voorlichtingscommissie verkiezingen 2015, Sabitrie Gangapersad.

Hardien heeft samen met Amit Ramadhin, secretaris van de commissie voorlichting onlangs in Mexico een training van de Organisatie van Amerikaanse Staten, verkiezingsinstituten van Mexico en andere verkiezingsorganen gevolgd. Het seminar is voor de zevende keer georganiseerd en dit keer lag de focus op personen met een beperking. 
  1. verkiezingen 3
  2. mensen 3
  3. beperking 2
  4. wet 2
  5. verkiezing 2